„Кока-Кола“ ХБК откри новата си производствена линия

2247 преглеждания

Компанията разширява производствената си база в Костинброд

На 26 август, Кока Кола ХБК България официaлнo oтĸpи разширената си пpoизвoдcтвeнa бaзa в Kocтинбpoд, ĸoятo вĸлючвa нoвa пpoизвoдcтвeнa линия и дoпълнитeлнa cĸлaдoвa плoщ.

Инвестицията е за 40 млн. лв., а по думите на изпълнителния директор Юрг Буркхалтер това ще е най-модерната и ефективна линия в Европа. Новата мощност ще използва над 600 тона рециклирана PET пластмаса.

„Новата линия е с 25% по-бърза и с 20% по-енергоефективна от досегашните. Благодарение на нея Кока-Кола ще започне да изнася продукция от България към Сърбия, Румъния и Гърция“, обяви Буркхалтер.

На събитието присъстваха министър-председателя на Република България Бойко Борисов, посланика на Гърция в България Н.Пр. Григориос Василоконстандакис, изпълняващия длъжността посланик на САЩ в България Джъстин П. Фридман.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че новата инвестиция е поредното доказателство, че българската икономика просперира и че са нужни нови пътища за нарастващия износ. Правителството ще отпусне финансова помощ за изграждане на инфраструктура до завода в размер на 1.78 млн. лв., а съща така предстои изграждането на нов път от индустриална зона Божурище, където след няколко дни предстои откриването на най-голямата складова база в България.

Официални гости бяха и министърът на икономиката Емил Караниколов, областният управител на Софийска област Илиян Тодоров, заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, директорът на РИОСВ Ирена Петкова, кметът на община Костинброд Трайко Младенов, кметът на Петърч Борислав Борисов.

На събитието бяха поканени ученици от професионалната паралелка на Кока Кола в ПГВМС „Св. Георги Победоносец“ гр. Костинброд, които получиха сертификати и официални покани за работа в завода.

Кока Кола ХБК България планира да изгради водопровод до завода, който ще захранва с вода и околните домакинства. След като бъде завършен, той ще бъде дарен на Столичната община.

Десислава Василева