„Пробуждане с хоро“ за седми път обединява всички българи по света

982 преглеждания

Заради пандемията организаторите от „Сдружение Азбукари“ отново пренасят празника онлайн в социалните мрежи

Традиционната световна инициатива „Пробуждане с хоро“ на Националния празник 3 март за седма поредна година ще събере в едно позитивната енергия на българите на планетата. Организираният от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“ празник се превърна в уникална и силно вдъхновяваща инициатива, прехвърляща своеобразен мост между българите от всички точки на света.

На 3 март хиляди родолюбиви сънародници ще играят хоро едновременно по площади, в читалища, културни средища, училища или просто на улицата и в домовете си, за да покажат, че българският дух и традиции са живи. За втора поредна година организаторите, съпричастни с продължаващата пандемия, пренасят празника в социалните мрежи.

В своето обръщение от „Сдружение Азбукари“ казват:

„Уважаеми сънародници, народ, който играе хоро по време на пандемия, не може да бъде победен! Нека всички заедно се включим в световния мост „Пробуждане с хоро“. Нека с още по-голяма инициативност, креативност, хъс и позитивна енергия сътворим заедно един уникален, вълнуващ онлайн спектакъл, посветен на Националния празник на България - 3 март 2022 г.

Да превърнем „дефекта“ от пандемичната обстановка в ефект! Да сътворим заедно нещо, което никой друг не е правил досега онлайн в такива мащаби. Всички заедно - организатори, участници в концерта и българи от Родината и по света, за седма поредна година да построим мост на българщината с хорото и да слеем нашата позитивна енергия в едно!“

„Трети март не е просто дата на поредния празник. Трети март е символ на сила, величие и вяра. Вяра в нас, че ние ще успеем да съхраняваме и предаваме на децата си това, за което са се жертвали  нашите прадеди - Свободата на България“, казват още организаторите.

„Пробуждане с хоро“ и тази година ще направи съпричастни с празника всички българи, където и да се намират по света. Празничният концерт ще се излъчва наживо в 12 часа на 3 март от фейсбук страницата „Азбукари“ (https://www.facebook.com/Azbukari) и в YouTube канала „Сдружение Азбукари“ - (https://www.youtube.com/channel/UCXh-UHmRNp9Fw_dfKt5Al4Q).

„На 3 март земята става длан, върху която всички се „Пробуждаме с хоро“ - , казва Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, автор на идеята и основен организатор на празника. - Вярваме, че ще създадем дълъг списък от българи, които ще изградят фолклорен мост по целия свят. Благодарим за подкрепата, готовността и желанието заедно да покажем, че силата на българина е в умението да пази традициите си, да ги познава и да удивлява света с тях! Станете съмишленици и съорганизатори в България и по целия свят. Бъдете будни и заявете готовността си за участие. Станете хоро_водци и хоро_тропци. „Пробуждане с хоро“ е живият дух на България!“.

Организаторите приканват всички желаещи да участват, да се регистрират във формата за регистрация: https://forms.gle/HkPQUHTJhz2zfjb78

„Шестгодишната ни традиция досега повелява основни хороводци на празника „Пробуждане с хоро“ да бъдат хилядите българи, които в градове и села, в страната и по света се включват в любителски и професионални фолклорни формации. И тази година, за седми пореден път, очакваме вашето вдъхновяващо включване, танцьори и певци, пренасящи българския дух навсякъде по света!“, апелират организаторите.

Всеки фолклорен изпълнител, танцов ансамбъл или клуб по народни танци може да се включи, като създаде вдъхновяващо видео, в което да прикани всички българи да отбележат Националния празник 3 март, като станат част от световния мост „Пробуждане с хоро“.

„Приканваме българите на 3-ти март да се заснемат на видео как играят хоро. Ние от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“ призоваваме, обединени от силата на българския дух, култура и национално самосъзнание, да отбележим празника на България с онлайн хоро. Нека заедно да покажем, че нищо не може да ни попречи да играем хоро където и да е - вкъщи, на двора, в работата, в парка, на улицата“, казват организаторите.

Видеата на участниците ще бъдат публикувани на фейсбук страниците на:

„Сдружение Азбукари“ (https://www.facebook.com/Azbukari/)

„Пробуждане с хоро“ (https://www.facebook.com/PROBUJDANESHORO/

„Българи за България“ ( https://www.facebook.com/BGIYI618/).

„Нека с общи усилия залеем българската секция на фейсбук с живи, вдъхновяващи и заредени с настроение и позитивна енергия видеа на българи, играещи хоро!“, казват организаторите.

„Българското хоро, будило векове наред възхищение в целия свят, е магически ритуал и вълшебен лек срещу всякакви вируси и болести“, припомнят още те.

Информация за организаторите:

„Сдружение Азбукари“ - www.azbukari.bg

„Сдружение Азбукари" е неправителствена организация, основана през 2012 г. Сдружението развива проекти, насочени към социалната интеграция, осъществява иновативни образователни проекти, организира спортни инициативи, насърчава и подкрепя талантливите деца. Азбукарите са мотивирани личности, с разнообразни професии, които чрез доброволни вътрешни подбуди успяват да формулират каузи за по-добър живот на хората. Ние обличаме идеите в действие и предлагаме работещи алтернативи за осигуряване на качествен живот и образование на децата в България. Нашата кауза е България!

„Българи за България“ - https://www.facebook.com/BGIYI618/

„Българи за България“ е гражданска платформа, обединяваща родолюбиви Българи у нас и по света, които работят за достойна и просперираща България. Организацията си поставя за цел издигането на българския национален дух, чрез съживяване и популяризиране на българските традиции и завръщане към изконните български ценности. Ние, „Българи за България“, работим за издигане и поддържане на българското национално самочувствие, като разкриваме и популяризираме истината за значимостта на нашия народ за изграждането и развитието на съвременната цивилизация. По пътя на постигане на просперитет на нацията, водеща е Духовността! Нека всички Българи се пробудим за добруването на България и покажем на света силата на Българския дух!

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук