„Работилница за творческо писане – Разкажи за София“: „Да кажеш, че София е сива и грозна, говори само, че ти не си успял да видиш специалното в нея“

996 преглеждания

Eсе на Цветелина Стоянова, ученичка в 153 СУ „Неофит Рилски“, гр. София

София, моят двайсетвековен град, градът безспорно спечелил хиляди сърца с красотата си. София е една от най-древните европейски столици. Нейната история може да се проследи до времето на неолита. Открити са следи от няколко неолитни селища, които датират от 5000 г. пр. н. е.

София е интелигентен град с 20 от всички 44 университети в България с над 40 000 студенти, град с богат културен живот целогодишно. София е истинско световно богатство, събрала множество религии, култури и исторически паметници с многовековната си история. Обичам града, в който съм се родила, израснала и живея, градът, в който са погребани всички мои предци. София е моят делник и милея за нея.

Ако някой внезапно ме попита, едва ли веднага бих могла да отвърна дали столицата ни е красива, или грозна. За да видиш красотата на София, трябва да имаш порива да я потърсиш. Обичам града, ала не го забелязвам, защото съм непрестанно близо до него. Но когато се отдалеча, го откривам отново. Също както дишането, когато започне да ни липсва въздух. Често се опитвам да надникна в София като чужденец, да тръгна за първи път по бул. „Витоша“, „Мария Луиза” или „Дондуков”. Да видя цветовете и рекламите по трамваите, магазините и красивите сгради. София е град с красиви сгради, но за да видиш тяхната красота, трябва да гледаш нагоре към уникалните фасади с изящни статуи и прекрасни форми. Княжеският дворец, Народен театър "Иван Вазов", Военната академия, Министерството на земеделието, Софийски университет, Военния клуб.

Тук се намира и най-голямата православна черква на Балканите, катедралата „Свети Александър Невски“, чиито кубета са покрити със злато. В София е изложено най-старото златно съкровище на света, което съдържа над 3000 златни предмета и е на повече от 6000 години. Има толкова много улици, за които дори не съм подозирала. И ако навлеза в някоя от тези улици, сигурно ще открия толкова много нови неща, сякаш се намирам в друг, неизвестен град. Градът ни е толкова многостранен и непрекъснато се променя!

Харесвам и мъглата в София, която омекотява всичко наоколо и близките неща започват да ми се струват непознати. Опитвам се да открия прилики и разлики между тук и всички останали градове, в които съм била, защото винаги откривам своя свят при друг народ, а е трудно да видя своя свят през очите на другия народ.

Често хората, които живеят тук се оплакват, че София е мръсен град, грозен град. Че нямала собствен дух, че било пълно със студени, отчуждени хора, че била архитектурен хаос. Не, София не е мръсна. Ако отидете в Париж, Рим или Неапол, ще видите, че са пълни с боклуци. Много европейски градове са по-мръсни от столицата ни. Да, има грозни сгради, наследени от социализма, жилищни мастодонти, така наречените панелки, олющени фасади, безконтролни остъклявания и изолации в най-различни цветове, изкорубени тротоари, полуразрушени постройки и ако искаш да видиш София като студен, сив, мръсен и грозен град, ще я видиш точно така.

Архитектурата на града е съчетание от исторически паметници и модерно строителство. Трябва да можеш да усетиш дълбоката култура, която извира от толкова много места, за да видиш цветовете. Всяка действителност, всяка обстановка се отразяват у нас не според външността си, а според нашето сърдечно виждане, което придава лични краски. Красотата на моята София е тук, има я и от гледащия. Зависи дали ще види малките детайли, които правят това място толкова специално.

Затова не трябва да търсим душата, атмосферата на София между големите, тежки и хладни здания, а сред някой случайно незастроен двор, в дъното на който, зад цветя и храсти, се крият чаровни застаряващи сгради, свързани с истинския облик на града. Тук има прекрасни паркове, градини и пешеходни зони. София е благословена с венеца от планини, които я обграждат. Колко са световните столици, които имат подобна привилегия? На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време.

Ако се изолираш от шума и глъчката ще видиш колко красив е всъщност Лъвов мост със своите високи улични лампи. Ако се разходиш из Борисовата градина от край до край ще те изненадат многото ѝ скрити съкровища. Как може наистина някой да каже, че столицата ни е сива, когато е пълна с толкова много паркове? Затова София е толкова специална, шарена, въпреки сивотата, пълна с живот, въпреки студенината. Да кажеш, че София е сива и грозна, говори само, че ти не си успял да видиш специалното в нея.

По време на османското робство, София е смалена, унизена, забравена насред Европа, потънала в блясък и разкош. В първите дни на Освобождението, окаяният изглед на града е будел съчувствие в чужденците. Навсякъде се виждали само еднокатни къщи от кирпич, тесни и слепени колибки, готови да рухнат. Народното събрание е било една паянтова сграда, годна за изложба на добитък според Иречек, а всички министерства се помещавали в една къща. София е избрана за столица на България на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на професор Марин Дринов. Днес тя е най-големият град в България и 14-я по големина град в Европейския съюз. Осветена е с електричество на 1 ноември 1900 г. На 1 януари 1901 г. тръгват първите електрически трамваи. И така за около 150 години, София извървява вековен път и преминава от средновековието в модернизма. Разраства се и става по-космополитна. Атмосферата на града е такава, че просто попадаме в нея, когато имаме настроение.

Както всяка друга европейска столица, София има своите знакови забележителности, микса на култури и наличието на планина, с които привлича туристи, но още много трябва да се работи по имиджа на града ни. Все пак девизът на столицата е „Расте, но не старее“ и тя ще продължи да се променя и да става все по-красива .

Материалът е изготвен от Цветелина Стоянова, ученичка в 9 153 СУ „Неофит Рилски“, гр. София, за ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“

Организатор на конкурса „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“ е фондация „Добрият пример“, носител на правата и организатор на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“ и издател на книгата-сборник с най-добрите произведения на участниците в Работилница за репортери: „Разкажи за твоята България“

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община

Медийни партньори на конкурса са: bTV Media Grоup, БНТ, Bulgaria ON AIR, Euronews Bulgaria, БНР, Дарик радио, FM+, Teen Station, EspressoNews, b2b Media, BulFoto

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR, Катедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук