10 храни полезни за ученика

3034 преглеждания

За да бъде детето здраво и умно в неговото хранене трябва да бъдат включени продукти, които помагат на неговия мозък да работи продуктивно. Особено важно това е по време на изпити, класни и контролни. Ето и някои от продуктите за ума, необходими на ученика:

Риба – на децата са им необходими животински белтъчини, но е по-добре, ако ги получават от риба богата на омега 3 мастни киселини, които са много важни за подобряване на работата на мозъка.

Овесена каша – има се в предвид овесени ядки с добавка на сушени плодове, ядки и семена, не това, което се предлага в кутии с красиви надписи. Пригответе си домашно мюсли. Овесът е една от най-добрите житни култури – стимулира кръвообращението. Богат е на витамини от група В, който са необходими на всички клетки от тялото, но най-вече на главния мозък.

Орехи – богати са на омега 3 и ненаситени мастни киселини, които способстват развитието мозъка на детето и са източни на полезни растителни белтъчини. В орехите има и лецитин, който подобрява работата на мозъка. На ден, ядките на пет ореха са достатъчни.

Боровинки – богати са на антиоксиданти и витамини, полезни за работата на мозъка. Помагат да се съобразява, да се усвояват и запомнят знанията във всяка възраст. Много полезни са боровинките и за очите.

Какао. Шоколад – плодовете на какаото са магнезий – микроелемент необходим за паметта. Чаша топло какао на закуска осигурява енергия за деня на детето. В зърната на какаото се съдържа флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка. А това стимулира работата на мозъка и подобрява настроението. Когато говорим за шоколад, това означава качествен шоколад, затова изберете черен шоколад с високо съдържание на какао.

Грах. Богат на тиамин (витамин В1), който подобрява вниманието, паметта и настроението. Затова приготвяйте повече рецепти с грах, като може да е замразен или от консерва, качествата на граха се запазват.

Ленено масло – високо съдържание на омега 3 мастни киселини. За ученици до 14 г. е достатъчна 1 ч.л. на ден, а за по-големите 1 с.л. Може да се добавя към салата, към гарнитурата.

Ябълки – това са богати а витамини и микроелементи плодове, които укрепват организма и имунитета. Фосфорът, който съдържат, укрепва нервната система и стимулира мозъчната дейност. Ябълковият сок действа и антиоксидантно. Ябълки може да давате на детето за закуска в училище. Всеки ден е добре да се изяжда по една  ябълка.

Моркови – действат положително на очите. Полезни са и при запаметяване, защото активират обмяната на веществата. Затова, ако детето трябва да се справи с голям материал информация преди контролно или класно му предложете моркови, може и на настъргани с ленено масло и орехи.

Киви – само един плод киви съдържа дневната доза от витамин С, антиоксидант, който защитава от свободните радикали, които от своя страна влошават паметта и действат отрицателно на способността да се вземат решения.


Не забравяйте, децата ядат първо с очите си. Храната трябва да се поднесе красиво и разбира се да е вкусна.