13 декември 2023 г. – 02 януари 2024 г.: Ретрограден Меркурий

1055 преглеждания

Какво да не правим и какво е полезно да правим

На 13.12.2023 г. в 09:09 ч. Меркурий е на 8 градуса и 29 минути в знака на Козирог и се „обръща назад“ до 05:08 ч. на 02.01.2024 г. в знака на Стрелец. Меркурий спира движението си в стационарна фаза до края на 02.01.2024 г. Не предприемайте нищо важно на този ден. На 03.01.2024 г. Меркурий продължава да е в знака на Стрелец, но вече има нормално движение и това подобрява ситуациите значително.

Меркурий внася суматоха, неразбирателства, както и някои други неприятности когато е Ретрограден.

Във всекидневния живот, обработка и предаване на информация. Меркурий бележи периоди на нестабилност в работата и системите за мозъка. Хората правят най-невероятни грешки, техниката сякаш „полудява“ или излиза от строя.

Услугите, електрониката, компютрите, средствата за връзка, купени при ретрограден Меркурий, много често се оказват дефектни – или защото след като Меркурий се обърне директен, човек променя виждането си за закупената стока, или заради скрити дефекти.

Ако сте срещнали някого за първи път при ретрограден Меркурий, за каквото и да сте се разбрали – е възможно никога вече да не видите този човек, а ако уговореното се осъществи, то най-често това става в съвсем друг вид и с други участници.

Договорите, подписани при ретрограден Меркурий, или фирмата, започваща дейност в този период, са подобни на дом, построен върху пясък: постоянно нещо не е наред и се налага да се прилагат усилия за да не рухне всичко съвсем.

В същото време в периода на ретрограден Меркурий на човек му хрумват най-нетрадиционни идеи. Желателно е те да се „колекционират“, но реализацията им да се отложи до възстановяването на директното движение на планетата.

Нарастват интуинтивността, интересът към всичко загадъчно, тайнствено. Хората започват да търсят – и намират – такива подходи към нещата, които по-рано са им се стрували немислими и в резултат успяват да „поместят“ забуксували проекти, да вдъхнат нов живот в дейностите, които съвсем са били замрели.

Меркурий е планета, символично отговаряща за ума, мисленето, комуникациите, връзките, общуването, контактите с външния свят. В същото време всичко, свързано с информация, придобива известна неяснота и създава усещане за несигурност и обърканост. Външно това може да се прояви като разсеяност и увеличаване на броя на грешките /често странни и необясними/, отсъствие на разбиране за елементарни неща. Не успявате да намерите никого, когато ви трябва, нито да постигнете съгласие по някой въпрос.

Сделките, сключени в този период, също са подобни на здания, построени върху пясък – под тях няма твърда основа. Особено това се отнася до договори за започване на работа!

В същото време е забелязано, че именно в това време изплуват наши стари връзки – както приятелски, така и романтични увлечения. Неочаквано се сблъскваме на улицата с хора, които не сме виждали от години, получаваме позвъняване от човек, с когото не сме общували цяла вечност. Можем да се натъкнем и на тези, с които сме учили в един клас, група, университет.

В този период можем да решим да се обадим на някого, с когото не сме се виждали отдавна, и така да подновим старата връзка.  Периодът на ретрограден Меркурий може също да се използва и за старателна и усърдна умствена работа – за залягане над книги, учебници, първоизточници в библиотеката.

Не бива да бързаме с вземане на важните решения, свързани с личния ни живот. За всяко нещо си има време, а това не е най-подходящото и може да сбъркаме. Времето е прекрасно да се концентрираме върху укрепване на това, което е важно в живота ни, така че в тази насока можем да действаме без колебания.

Не се препоръчва започването на нови неща, встъпването в брак, сключването на важни договори. Може да има сривове и отказ в техниката и недоразбирателства в отношенията.

Личностните комуникации се усложняват, в тях се промъкват нечестност и хората се разбират зле помежду си. Карат се за глупости, не вникват в истинските намерения един към друг. Зачестяват грешките. Губят се писма и информация или попадат на грешно място.  В този период човек не бива да се доверява на информация и да внимава със средствата за лична връзка /писма, телефонни обаждания/

Ретроградният Меркурий ни позволява да се върнем към изоставени неща, да ги довършим, да поправим някои грешки и пропуски, да опитаме други варианти за решаване на проблемите. В периодите на ретроградната фаза на Меркурий не се препоръчва започването на нищо ново, тъй като то има тенденция да се задържа, като че ли спира на място, без да дава нито положителен, нито отрицателен резултат. Това е време за обмисляне на по-нататъшните действия.

Какво да не правим когато Меркурий е ретрограден: Да не започваме нова работа. Да регистрираме фирма и започваме нов проект. Да даваме и вземаме заеми. Да правим нови запознанства. Да тръгваме на път. Да подписваме договори, тъй като са възможни грешки. Да се местим или наемаме и отдаваме под наем. Да купуваме компютри, телевизори, автомобили и друга техника. Да изпращаме ценни писма и документи. Да не изясняваме отношения.

Какво е полезно да направим: Да въведем ред в стари дела и довършим всичко изоставено. Да подадем молба за напускане на работа. Да възобновим стари познанства. Да се освободим от ненужна документация, вещи и предмети. Да търсим нови помещения и преместим след обръщането на Меркурий. Да решаваме стари проблеми. Да разчистим и най-затънтените ъгълчета в дома и офиса.

Източник: Мариана Лулчева

Можете да запишете час за консултация, като изпратите лично съобщение във Фейсбук стрницата на Мариана Лулчева – https://www.facebook.com/MarianaAstrology 

Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук