14 хил. служители на МВР ще следят за сигурността в изборния ден

349 преглеждания

Изборни материали се съхраняват под денонощна полицейска охрана

Ръководството на МВР предприема всички необходими мерки за осигуряване на добър обществен ред и гарантиране сигурността на гражданите по време на местните избори, на 27 октомври.

В хода на подготовката бяха изпълнени редица задачи и организационни мероприятия, заяви ст. комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГДНП, на брифинг, посветен на предприетите мерки от МВР за охрана на обществения ред и нормалното протичане на изборния процес в страната.

Бяха извършени охранителни обследвания на сградния фонд на печатниците, ангажирани с отпечатването на изборните книжа и бюлетини. Направена беше нужната стиковка и от четвъртък миналата седмица започна транспортирането на изборните материали до съответните области, като самото съпровождане и охрана се осъществи от служители на Дирекция „Жандармерия“ и ОДМВР. Той уточни, че на територията на страната са създадени 264 ОИК, 11 866 СИК и 181 подвижни избирателни комисии. В тази връзка е изготвен разчет на силите и са определени около 14 000 служители на МВР, които ще бъдат ангажирани с охраната им. Извършени са обследвания на всички места, определени от ОИК, СИК за извършването на изборния процес, а помещенията, където се съхраняват изборни материали, са поставени под денонощна полицейска охрана. По думите му в рамките на предизборната кампания служителите на МВР са участвали в осигуряването на обществения ред на 783 мероприятия, не са допуснати нарушения на обществения ред. До момента са получени 365 сигнала за нарушения на изборния процес и са образувани 31 досъдебни производства, обобщи ст. комисар Гребенаров.

От Дирекция „Български документи за самоличност“ е създадена организация с цел всеки гражданин да може да упражни правото си на глас, заяви директорът на дирекцията Светла Ценева. Ако гражданин не разполага с валиден документ за самоличност, той има възможност да подаде заявление и съответно да му бъде издадено удостоверение, с което да упражни правото си на глас. Удостоверителните документи се издават в случай на изгубена или открадната лична карта или зелен граждански паспорт, лична карта с изтекъл срок на валидност или ако на лицето за пръв път предстои да се издаде документ за самоличност, поясни Ценева.

Работното време на звената за документи за самоличност е от понеделник до петък от 08:30 до 17:30 ч., в събота ще работят от 08:30 до 17:00 ч., а в деня на вота - от 08:30 ч. до 19:30 ч. Удостоверителните документи служат единствено и само за изборния ден за упражняване на право на глас. Издадените за 27 октомври удостоверения няма да важат за евентуалния балотаж на 3 ноември, тогава на местата, където ще има втори тур на местните избори, ще се издават други удостоверителни документи, важащи само за вота на 3 ноември, уточни директорът на ДБДС.

В началото на изборната кампания полицейските служители, съвместно със служители на ГДПБЗН, са извършили проверки на местата, където се отпечатват бюлетините, а също така и на помещенията, където ще са общинските и секционните комисии, за да не се допуснат инциденти. От началото на предизборната кампания до момента служителите на ГДПБЗН са извършени проверки в 5145 обекта, свързани с вота,  връчени са 208 предписания за изпълнение на дейности, касаещи пожарната безопасност. При обучението на членовете на СИК нашите служители проведоха и 789 инструктажа, допълни комисар Георги Толин, началник на отдел „Държавен контрол“ в ГДПБЗН.

В столицата ще има 1609 секции, от които 13 подвижни, всички те са разположени на  279 изборни места, каза ст. инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“ в СДВР. На територията на София ще има една общинска избирателна комисия, която в изборния ден ще работи в зала „Арена-Армеец“. Освен това , в обслужваната от СДВР територия е разположена и ЦИК, която е на пл. „Ал. Първи“. В тази връзка са предвидени временни ограничения и при необходимост, във времето на предаването на протоколите, може да се прибегне до спиране на движението в районите, допълни Стоядинова.

EspressoNews