67 млн. лв. ще получат 14 общини от Софийска област и Столична община за ВиК, пътища и улици

3234 преглеждания

Средствата ще бъдат осигурени от преструктуриране на бюджета на МРРБ

Близо 67 млн. лв. са предвидените средства за целево финансиране на пътища, улици и ВиК в 14 общини от Софийска област и Столична община. Средствата ще бъдат осигурени от преструктуриране на бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройство за 2022 г., като общо са осигурени 418 млн. лв. за 234 общини и 297 проекта в цялата страна.

От тях: за Столична община е предвидено извършване на реконструкция на ул. „Йордан Радичков“ и съпътстваща инфраструктура. Инвестицията е на стойност 398 490 лв. 

За общините на запад от София:

В Костинброд ще бъдат изградени „Димитър Петков“,  ул. „Острова“ и ул. „Ропотамо“. Инвестицията възлиза на близо 2, 8 млн. лв.

3,1 млн. лв. са предвидените средства за община Годеч за извършване на реконструкция на улици, тротоари, съоръжения и принадлежностите към тях в град Годеч.

За извършване на реконструкция и рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа на с. Церово, община Своге ще бъдат отделени близо 2 млн. лв.

В град Сливница ще бъде извършена реконструкция на ул. „Юрий Гагарин“ и  подмяна на водопровода й в града. Стойността на инвестицията възлиза на около 3 млн. лв.

В община Божурище - реконструкция и рехабилитация на бул. „Европа, гр. Божурище“ от км. 3+148,89 до км 3+725 с дължина 576,11 м. Средствата са малко над 500 хил. лева.

Община Драгоман ще получи над 260 хил. лв. за „Реконструкция на тласкателен водопровод от ПС „Неделище“ ІІ-ви подем до НР с обем 2 000 м3 на гр. Драгоман“.

Част от общините от Софийска област, които ще получат финансиране са:

Близо 3,9 млн. лв. е предвиденото финансиране за община Горна Малина. В рамките на одобрения бюджет ще бъде извършена рехабилитация и реконструкция на участък от общински път SFO3173, с дължина 4,15 км и път SFO3174 с дължина 0,950 км.  Предвидена е и рехабилитация и реконструкция на участък от общински път SFO3176, с дължина 3,2 км, на стойност от 2, 5 млн. лв.

629 994 лв. са предвидените средства за извършване на реконструкция на довеждащ водопровод за село Антон.

В Долна Баня ще бъдат осигурени 1 650 000,00 лв. за извършване на реконструкция и подновяване на част от уличната водопроводна мрежа на града.

12 млн. лв. са предвидените средства за община Елин Пелин. В рамките на предвидения бюджет ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на общински път SFO1232, в участъка от гр. Елин Пелин до яз. стена на аз. Огняново.

В Етрополе ще бъде извършена рехабилитация на общински път SFO2263, участък от км 0+000 до км 0+956,50. Предвиденият бюджет по проекта е  888 705,00 лв.

Реконструкция на общински път SFO3303 за 2,7 лв. ще бъде извършена в община Златица. Дължината на отсечката е 3,441,22.

В община Ихтиман е предвидена реконструкция на 9 км., част от довеждащия водопровод  до селата Габра – Вакарел. Проектът възлиза на 4,2 млн. лв.

В община Копривщица ще бъде реализиран инвестиционен проект за подмяна на водопровод и канализация по бул. „Хаджи Ненчо Палавеев“ - източен и западен бряг на река Тополница - клон VIII и клон IX, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Никола Герджиков“, гр. Копривщица“. Общата стойност на проекта е 3, 8 млн. лв.

Реконструкция и подмяна на главен довеждащ водопровод от водохващане Чавча и Крайна до напорни резервоари висока и ниска зони ще се реализира в град Костенец. За извършване на реконструкцията са предвидени близо 2 млн. лв.

Близо 6 млн. лв. са предвидени за извършване на реконструкция на част от водопроводна и канализационната мрежа в гр. Пирдоп. 

Пълният списък на всички проекти, може да видите тук.

Общините ще получат 50% от необходимото финансиране за всеки обект. Това условие е договорено на среща между ръководствата на МРРБ и НСОРБ, тъй като за някои проекти няма да има физическо време да бъдат завършени до края на 2022 г., тъй като местните администрации тепърва ще провеждат процедури по ЗОП.

Финалният списък с проекти е съставен от експертите в МРРБ и експертите от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Класираните обекти са от всички подадени искания от кметовете в МРРБ от февруари насам и в Министерство на финансите в последните дни. Спазени са критериите проектите да обхванат максимален брой общини и население и да имат годна проектна и техническа документация, включително валидно разрешение за строеж. Отпаднало е и изискването за избран изпълнител след процедури по Закона за обществените поръчки.

В списъка са включени само обекти, които по Закона за публичните финанси могат да бъдат финансирани от бюджета на МРРБ.

Източник: ОИЦ София, Снимки: ОИЦ София, Wikipedia

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук