94 случая на коронавирус в България и трима починали, има заразен в Бургас

931 преглеждания

"Обмисляме и имаме по-адекватни предложения, те са в посока да не се трупат лихви по неплатени сметки", заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов

2 са новите случаи на COVID-19 у нас, съобщават от Министерството на здравеопазването. Към момента в България общо потвърдените случаи са 94, три от които смъртни.
 
80-годишната жена с инсулт и положителна проба за COVID-19, хоспитализирана в УМБАЛСМ „Пирогов“, е починала тази сутрин. Това съобщи генерал-майор Мутафчийски на брифинга на Националния оперативен щаб във ВМА. Тя е третата жертва на коронавируса в България. Възрастната жена е била в тежко състояние и с прекаран инсулт. И тримата починали досега се лекуваха в столичната болница.
 
По отношение на лицата, при които е потвърден новият коронавирус и са под лекарско наблюдение в болница, генерал Мутафчийски уточни, че във ВМА са настанени 11 души, в УМБАЛСМ „Пирогов“  - трима (като за един от тях се очаква потвърждение на пробата), в МВР болница – един, в столичната болница „Софиямед“ – един, в УМБАЛ „Александровска“ – един, в Плевен - 4, в Габрово - двама, в Благоевград – двама, в Смолян, Велико Търново, Ловеч, Бургас и Перник има по един хоспитализиран пациент.

За изминалото денонощие доказаните нови случаи за 13. Те са установени от изследвани 332 проби. Жената с положителна проба за коронавирус от Бургас е на 39 години и е работила като готвач в Банско. Зимният курорт беше поставен под карантина в началото на седмицата, след като случаите на вируса в града се увеличиха. Мутафчийски обясни още, че има информация от властите в Северна Македония, че двама жители на западната ни съседка са с коронавирус, след като са се прибрали от почивка от Банско, съобщават от dnevnik.bg.

В Банско са осигурени общежития за всички хора, които няма къде да отседнат, съобщи кметът на града Иван Кадев. Има храна и лекарства, аптеки, магазини и лекарски кабинети работят. Министерство на външните работи координира с посолството извеждането на чужденците от града, обяви Кадев.

Междувременно бе обявено, че лабораторията за изследване на коронавирус в Пловдив може да заработи най-рано след две седмици, обявиха от областния кризисен щаб. Предложението за тази лаборатория дойде от Медицинския университет в града. Досега изследванията, които се взимаха в Пловдивско за коронавирус, бяха изпращани в лабораторията в Стара Загора. Планът сега е да се облекчи тази лаборатория и сроковете да се съкратят. Бъдещата лаборатория ще се намира в сградата на инфекциозната клиника. Кметът на район "Източен" Иван Стоянов коментира, че е поискал засилено полицейско присъствие в пловдивския квартал "Столипиново", където в момента има 28 души под карантина. Жителите масово нарушават мерките на извънредното положение, като се събират на групи, празнуват и рождени дни, предаде "Нова телевизия". "Със затопляне на времето хората започнаха да се събират. Има много завърнали се от чужбина. Трябва да работим внимателно с тях", каза пред телевизията председателят на УС на Фондация за регионално развитие "Рома" Антон Карагьозов.

България е в извънредно положение със затворени ресторанти, барове и нощни клубове, образователни институции и са отменени всички спортни, културни и обществени събития. Страната спря полетите от Испания и Италия, а от днес затвори границите си за гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

"Законът за извънредното положение има за цел да успокои гражданите, че няма да бъдат допълнително лишени от права и той не ограничава такива", каза днес пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Проектът беше приет на първо четене от депутатите във вторник. Работата по закона започна веднага след въвеждането на извъредното положение в страната на 13 март като мярка за разпространението на новия коронавирус.

Данаил Кирилов не скри, че ограничителните мерки ще се налагат от министъра на здравеопазването. "Карантината и другите мерки са в законодателството в областта на здравето. Материята препраща към правомощията на министъра на здравеопазването. Той със заповеди ще въвежда и отменя ограничения", посочи министърът. Това прехвърляне на отговорност вече беше критикувано от юристи, които смятат, че е недопустимо със заповед на министър да се засягат конституционни права. От хелзинския комитет критикуваха текстове, които дават доста общи формулировки.

По повод предвидената възможност за търсене на наказателна отговорност за разпространение на невярна информация за зарази Данаил Кирилов посочи, че това не е насочено към засягане на свободата на волеизявление, защото крайното решение е на съда. Той припомни случая с депутата от БСП Таско Ерменков, който през май 2018 година написа във своя фейсбук профил, че водата в язовир "Искър" е отровена, но Софийската градска прокуратура отказа да се образува досъдебно производство.

Данаил Кирилов се обяви в подкрепа на по-строги мерки за овладяване на заразата, но не влезе в подробности какви да са те. Вчера главният прокурор Иван Гешев поиска включително въвеждане на вечерен час и ограничаване на предвижванията. Данаил Кирилов обяви, че в проекта за закон няма текст, който да предвижда санкции за лекари, отказващи да работят със заразени с новия вирус пациенти.

По повод отхвърленото предложение на опозицията за мораториум върху плащане на битовите сметки министърът посочи, че то не е било прецизирано. "Обмисляме и имаме по-адекватни предложения, те са в посока да не се трупат лихви по неплатени сметки, да не стават дълговете предсрочно изискуеми и да не се пристъпва към принудително изпълнение", допълни Кирилов.

Предвидено е и да не може в условия на извънредно положение да се налагат запори върху банкови сметки, в които са средства от заплата или нужни за издръжка.

В отговор на въпрос Кирилов каза, че в затворите мерки срещу разпространение на заразата са били взети две седмици преди извънредното положение. "Там социалната комуникация е по-ограничена и така или иначе са карантинни условията", допълни той.

Снимка: freepik

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук