Aнсамбъл „Хоро“ и над 200 сурвакари за втора поредна година ще представят фестивала „Сурва“ в София

1071 преглеждания

Събитието ще се проведе на 8 януари

Фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“ и над 200 сурвакари, майстори на маски за втора поредна година ще представят в „Борисовата градина“ фестивала „Сурва“. Събитието ще се проведе на 8 януари, неделя, от 12.00 ч.

Дефилето ще започне от езерото „Ариана“ и ще продължи до специално изградената сцена на открито в „Борисовата градина“ (мястото на парк-театър „Борисова градина“). Във фестивала ще участват сурвакарска група при Народно читалище „Крюгер Николов 1922 г.“, село Пещера, община Земен; сурвакарска група при Народно читалище „Христо Ботев 1928 г.“, село Копаница, община Радомир; сурвакарска група село Светля, община Ковачевци; сурвакарска група при Народно читалище „Пробуда 1935 г.“ от квартал „Бела вода“ – Перник; сурвакарска група от село Садовик, община Брезник; сурвакарска група село Кошарево, община Брезник и фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“ към Общински младежки дом – Перник. По време на фестивала ще бъде представена и кулинарна изложба.

Гостуването на „Сурва“ в София е част от Календара на културните събитие на Столична община. Маскарадната обредност се изпълнява по традиция всяка година в Перник и околните села. Международният фестивал „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г. През 2015 г. народният празник Сурва е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

Източник и снимка: Sofia.bg

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук