АМ ”Струма” вече е 69 км, пусната е част от Западната дъга

1934 преглеждания

Официално бяха открити участъкът Дупница - Благоевград от АМ "Струма" и част от Западната дъга на софийското околовръстно шосе.
Общата дължина на участъка на Лот 2 Дупница - Благоевград е 37,48 км. Така вече са завършени общо 69 км от автомагистралата в отсечките Долна Диканя - Дупница (16,78 км), Дупница - Благоевград (37,48 км) и Сандански - Кулата (14,7 км).
Вече имаме над 300 километра магистрали, каза министър-председателят Бойко Борисов, по време на официалното отриване на Лот 2 на АМ „Струма”. 

Първо трябва да благодарим на Бог, защото без него нищо не може да се направи. Нашето е само Божа работа. Благодарение на него и фондове се пускат и се строи. Дай Боже така да ни върви държавата”, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Като гледам магистралата каква е гладка и няма наклони, изкушава за по-бързо каране. Така, че дано молитвите ви да бъдат чути от всички, посочи Борисов Неврокопския митрополит Серафим и Браницкия епископ Григорий, които отслужиха водосвет за здраве и безаварийно пътуване по магистралата. 

Общата дължина на автомагистрала "Струма" - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие", свързващ Видин с Кулата.

Изпълнител на договора за проектиране и строителство на Лот 2 Дупница - Благоевград е консорциум "Струма-Лот 2", в който са "Импреза" АД, Италия, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД /България/ и "Пътстрой - 92" АД /България/. Стойността на договора е 358 722 000 лв. с ДДС.

Лентата прерязаха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, на здравеопазването Петър Москов, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. 
Западната дъга на Околовръстното


По-рано беше пуснато движението по участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Стартира и изграждането на участък 2. 

Западната дъга е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който на територията на България свързва Видин с Кулата. 

Общата дължина на пуснатата отсечка е 3 км. Трасето започва от началото на АМ „Люлин” и завършва при моста над рeка Какач. 

Изпълнител на строително-монтажните работи е Обединение „Трейс СОП” ДЗЗД. Стойността на договора за строителство е 47 820 000 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Сдружение Пътконсулт 2000-Три Ес”. Техният договор е 1 171 800 лв. с ДДС.


На церемонията присъства Бойко Борисов, който изрази пред журналисти удовлетворението си от свършената работа. На откриването бяха и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и здравният министър Петъросков.

Преди два дни премиерът разпореди да се работи денонощно на Околовръстното, за да се избегне загуба на евросредства.

Тази сутрин започна изграждането и на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - от моста над р. Какач до пресичането със Северната скоростна тангента.Спирането на движението по време на официалната церемония предизвика огромно задръстване.

Участъкът е с дължина 5,3 км,  започва след моста над река Какач и завършва при пресичането със Северната скоростна тангента. Той ще бъде пуснат в експлоатация в средата на лятото на 2016 г.

Предвидено е построяването на три пътни възела - „Стефансон", „Ломско шосе" и „Северна скоростна тангента", на естакада над бъдещия бул. „Стефансон", на нов път за гара Волуяк, на надлез над пътя за с. Мрамор.

Пътен възел „Ломско шосе" ще бъде съставен от кръгово кръстовище с булеварда и естакада над него, а п.в. „Северна скоростна тангента" ще бъде „пълна детелина" с четири отвора.

Изпълнител на строително-монтажните работи на участък 2 на Западната дъга е ДЗЗД „Европейски пътища”. Стойността на договора е 101 999 866,66 лв. с ДДС.

 

Източник: www.dnes.dir.bg