АПИ не е проспала констативния протокол за пътя край Своге, категоричен инж. Глосов

1208 преглеждания

Шефът на АПИ не знае как асфалтът се оказал различен от одобрения за трасето

Тромавата процедура в комуникацията с компанията „Трейс“ е довела до забавянето на ремонта на фаталния пътен участък край Своге, на който през август в катастрофа загинаха 20 души. Това заяви в ефира на btv председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов. Той потвърди, че ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура” е било информирано от Община Своге, че опасният завой е с лошо сцепление и се налага спешен ремонт, което категорично АПИ не е „проспала“.

Инж. Глосов обясни, че документът от 2017 г. с първо предписание „Пълна подмяна на асфалтовото покритие” и срок за изпълнение „Незабавно” не e сензация или откритие на депутата Елена Йончева и допълни, че голяма част от другите констатирани дефекти са били отстранени. Спорен обаче се оказал въпросът със сцеплението в отсечката.

След отправени искания към изпълнителя да ремонтира трасето гаранционно, е последвал отказ, тъй като според „Трейс” твърденията в цитирания протокол не отговаряли на истината. От там, по думите на Глосов, заявили и че Община Своге не е страна по договора за пътния участък.

„След техния отказ е направена оценка от нашата пътна лаборатория, която е констатирала конкретни проблеми”, обясни шефът на АПИ. Така Пътната агенция изготвя нов протокол с предписания към „Трейс”. Това обаче се случва само няколко дни преди трагичния инцидент.

Инж. Глосов подчерта, че единственият начин да бъде „притиснат” изпълнител на даден пътен проект е в рамките на законово разписаните процедури. На следващо място той отново призова да се изчака следствието преди да се правят заключения дали пътят или шофьорът на автобуса има вина за катастрофата.

Председателят на УС на АПИ призна, че не може да си обясни как асфалтът се е оказал със състав, различен от утвърдената рецептура. Въпреки това не ставало дума за измама, защото разликата би била под 2000 лв. за 350-метров участък.

Източник: btv
EspressoNews