АПИ работи по стратегически проекти за Северна и Северозападна България

1125 преглеждания

Съобщи председателят на УС инж. Светослав Глосов

През тази и през 2019 г. основните ни задачи са свързани с продължаване на строителството на автомагистралите „Хемус“ и „Струма“, със стартирането на проектите Калотина - София, Видин - Ботевград, Русе - Велико Търново и довършването на обходния път на Габрово, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година - перспективи и предизвикателства“, съобщава пресцентърът на АПИ.

Ключов проект за Северозападна България е направлението Видин - Ботевград, тъй като съществуващият първокласен път Е-79 отдавна не може да поеме трафика за Дунав мост ІI, отбеляза още Глосов. Изграждането на трасето ще започне от двата най-тежки участъка от Мездра до Ботевград и от Видин до Ружинци, които са общо 88 км. Това е малко повече от половината от общата дължина на направлението. Предстои стартирането на тръжните процедури за участъка между Мездра и Ботевград.

Инж. Глосов допълни, че важен обект, за който има финансиране чрез Механизма „Свързана Европа“ на ЕК е автомагистралата „Калотина - София“. Общата й дължина е 48 км. Изграждането й е разделено на три участъка. Единият от тях ще се финансира чрез Механизма „Свързана Европа“, а останалите два ще се изпълнят със средства от републиканския бюджет. Предстои подписването на договорите с избраните изпълнители за участъците между ГКПП „Калотина“ и Сливница.

До 7 октомври ще е ограничено движението в посока Ботевград по Северната скоростна тангента от нулевия километър до 9-ти км. Временната организация на движението е поради извършването на гаранционни ремонтни дейности, които са за сметка на изпълнителя. Ограничението е за участъка от пътен възел „Западна дъга“ до пътен възел „Ботевградско шосе“ (от км 0+000 до км 9+200). Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват поставената сигнализация.

От 9 октомври до 20 октомври ще бъде ограничено движението в посока Калотина в участъка от пътен възел „Чепинско шосе“ до пътен възел „Ботевградско шосе“ (от км 0+000 до км 9+200).

По време на ремонтните дейности трафикът ще бъде пренасочен по път II-18 Софийски околовръстен път.

Именно този гаранционен ремонт, както и обрушването на скатове в Искърското дефиле, предизвикаха сериозни задръствания и затруднения за шофьорите във вчерашния ден, тъй като движението на тирове беше пренасочено от п.в. Ребърково през Искърското дефиле. Днес трафикът беше пуснат предсрочно, което облекчи пътуващите през Своге и дефилето.

EspressoNews