Бай Ганьо направи избори, сега готов ли е да управлява?

1119 преглеждания

Коментар на Цветелина Веселинова, ученичка в 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, гр. София

Иска ми се да мога да кажа, че Бай Ганьо е клиширан образ на нас българите, че вече всичко негативно е останало в историята, че той е малцинство в демократичното българско общество. Но кандидатите и получилите мандати за 45-ото народно събрание доказват обратното с „маскаренето“, гоненето на „келепир“, купуването на гласове, празните обещания и политическото си хамелеонство. Оптимизъм вдъхва само фактът, че не всички са такива. И Алеко Константинов е гледал с оптимизъм към бъдещето, надявайки се ироничните му фейлетони да отворят очите на следосвобожденското общество, усетило дъха на свободата и опило се до самозабрава с нейните изпарения. За съжаление 127 години по-късно литературният герой е все още жив, по-свиреп от всякога, вълк в овча кожа, тръпнещ в очакване да усети сладкия вкус на властта.

Vox populi, vox Dei - в превод от латински език - глас народен, глас Божи. На 4 април 2021г. обществото се произнесе и изборните резултати показаха необходимостта от промяна. Високата избирателна активност в пандемична обстановка и влезлите нови партии „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“ са резултат от летните протести и  народната „пролетна“ умора от 11-годишното присъствие на Бойко Борисов на политическата сцена. Вотът предизвика сблъсък на индивидуалисти, упътили се към сградата на площад „Народно събрание“, чийто лозунг по ирония на съдбата е „Съединението прави силата“. Същите са готови за втори рунд, след който опонентът да падне окончателно и позорно от трибуната на управлението. Готвим нови избори, докато специалистите все още правят разбор на резултатите от старите.

Мой си разбор аз направих преди изборите. Него представих на вниманието на приятелите ми, които за първа година упражниха правото си на глас. Те не бяха ориентирани кого да подкрепят и не им се навлизаше в тъмните дебри на предизборните програми и гръмките лозунги. С мисията да намеря достоен за техните гласове, се заех много насериозно, по-насериозно отколкото самите партии, които пренебрегнаха младите. Трябва обаче да признаем, че ДПС направи опит да ги привлече. Но „неустоимото“ предложение в лицето на рапъра Марсел Величков не изкуши кюстендилци и парламентът се лиши от присъствието на колоритния образ „Марсо“, известен с рапърски забивки като: „И не се заминавай със такива като нас,/ е..ваме майката в Западната част! Боби Дрога, чичо Марсо, МБТ…/изнасилваме индустрията без ръце!“. Но пък други с байганьовски манталитет и лъскава европейска визия влязоха в парламента.

Първо, нека обърнем поглед към лидерите на новоизлюпените партии - Слави Трифонов и Мая Манолова. Единият не се показа по време на изборите(изключае предаването му по собствената му телевизия), не каза една дума на хората и не стана ясно с какви пари изгради цяла партия. Същият обаче обещава, че той няма да краде народни пари, няма да се страхува от референдума и ще чува народното мнение. Другата пък владее завидно добре  политическото ренегатство - от БСП, през независимо длъжностно лице, та до самостоятелната политическа формация с куриозната абревиатура ИСМВ и блестящ превод на чужди езици (Stand up! Mafia out!; Debout! Mafia dehors!). Госпожа Манолова продължава да бъде известна като „сестра Галева“ в общественото пространство, макар че са минали повече от 15 години от скандала с избягалите в чужбина, издирвани от правосъдието, двама братя. Същата обаче се заканва да изгони мутрите, обрали държавния бюджет, и поема отговорността за безкористна защита на социално слабите, пенсионерите и маргиналните групи. При наличието на  тези противоречиви факти, хамелеонщината и празните обещания е трудно човек да даде гласа си за „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Факт е обаче, че хорската жажда за нещо ново им осигури място в реновираната сграда на Народното събрание.

На пето място с 9,52% влезе и новата политическа формация „Демократична България“. Там положението е като в очерка „Бай Ганьо прави избори“ на Алеко Константинов: „Кой ти каза, че съм либерал?“. Към днешна дата получилите мандат от дясно ориентираната формация са склонни да съставят кабинет с ИСМВ - лява политическа формация. Явно вече политическите различия не противопоставят, а сплотяват и създават коалиционни правителства. С предизборната си кампания изцяло заложиха на „маскаренето“ на кабинета Борисов, ДПС и БСП,  за съжаление така и не се разбра те какво са планирали, за да бъдат по-добри от него.

Партия „Възраждане“ както винаги не стигна до парламента. Но ярко се открои с „пацифистката“ си политика. Членовете на партията открито заявиха, че са готови на война с Европа и света, за да присъединят Северна Македония към България. Признавам, тях можем да ги поздравим за избора на атрактивно име, жалко, че идеологията им няма нищо общо с възрожденските ценности.

Рядък феномен е и партията „Българско лято“. Неин лидер  и създател е получилият 19 обвинения за престъпления и издирван с червена бюлетина на „Интерпол“ Васил Божков. Предложението за легализиране на марихуаната и обещанието за спиране насилието над животни бяха изкушаващи, но не достатъчно, за да осигурят необходимите бюлетини на господин Божков, дано засега се задоволи с тази, която вече притежава.

Абсурден е фактът, че демокрацията при партията „Пряка демокрация“ си остава само в името й - членовете изказаха в кампанията си предложение за налагане на задължително религиозно образование във всички класове. А хем трагично, хем комично беше изказването на Валери Симеонов, водач на „Патриотична коалиция - Воля и НФСБ“, че е недоволен от сегашното управление, докато самият той беше част от него.

„Старите“ в играта не предложиха нищо ново, въпреки че гражданите в продължение на година скандираха искания за реформи. ГЕРБ-СДС внимаваше да не дава празни обещания и заложи на сигурно с лозунга: „Работа, работа, работа“, без да стане ясно ние ли ще работим за тях или те за нас. Въпреки че предизборната им кампания беше тур - обиколка на министър - председателя по изградени през десетгодишното управление строителни обекти, те спечелиха най-много гласове. Явно не малко хора са се впечатлили от завършената след 44-годишно чакане магистрала „Тракия“, започнатото строителство по магистрала „Хемус“, почти завършената „Струма“ и реновирания център на град Банкя. БСП си пееше старата опозиционна песен за лошото управление на Борисов и маскарите от ГЕРБ. Песента им беше като жален зов за помощ, който не просто не докосна, но даже и отблъсна традиционния електорат от столетницата. Сривът им естествено не беше безпричинен - вътрешнополитическите разногласия бяха на преден план, а държавните проблеми - на заден. Сами си казаха шах и мат. А ДПС се насочи, както обикновено, към обичайните си избиратели. Искрено съжалявам, че проведоха кампанията си на „затворени врата“, защото в листите им фигурираха млади и високообразовани хора, с иновативни идеи за зелена икономика.

Политическият анализ бистрихме на маса с приятели, и ние по байганьовски, че даже и коктейл в ресторант пихме в деня за размисъл. След като им представих фактите, написани по-горе,  единодушно стигнахме до извода, че не подкрепяме никого. Следващия път, ако предложенията са същите, пак няма да подкрепим никого. Само се чудим, след като всички са толкова еднакви, как не могат да постигнат консенсус и да съставят правителство. Или може би самите те не виждат приликите помежду си. Ако е така, бих им препоръчала да си припомнят очерка на Алеко Константинов „Бай Ганьо прави избори“, току виж се припознали, моралът заговорил у тях и излезли от байганьовския образ.

Снимка: freepik.com

Материалът е изготвен от Цветелина Веселинова, ученичка в 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук