Близо 42 000 нуждаещи се получават почасови услуги в дома си чрез „Патронажна грижа“

735 преглеждания

Над 12 500 от потребителите са подкрепени от медицински специалисти и социални работниц

Близо 42 000 възрастни, хора с увреждания и лица в риск получават почасови услуги в дома си с услугата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 240 общини вече имат подписани договори. Стойността на проектите е близо 68 млн. лв.

Над 12 500 от потребителите са подкрепени от медицински специалисти и социални работници в дома си. Останалите близо 30 000 възрастни и хора с увреждания, както и хора под карантина, получават подкрепа в условията на пандемията с COVID-19. Служителите от "Патронажната грижа" им доставят храни, лекарства и други продукти от първа необходимост. Хората от рисковите групи, които не напускат домовете си, получават подкрепа и чрез заплащането на битови сметки и съдействие за неотложни административни услуги.

Поради големия интерес от страна на общините, Управляващият орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" удължи срока за кандидатстване по Компонент 3 на операция "Патронажна грижа" до 29 май 2020 г. Така повече лица ще получат необходимите им стоки или услуги в дома и няма да се налага да излизат. Потребителите определят услугата като навременна и необходима, в ситуация на карантинни мерки.

Източник: Министерство на труда и социалната политика, снимка: freepik/bearfotos

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук