България вече е в извънредна епидемична обстановка

612 преглеждания

До 14 юни

От полунощ България вече е в извънредна епидемична обстановка. Новата мярка влезе в сила моментално след изтичане на срока на извънредното положение. Това беше обявено на извънреден брифинг на 13 май, в Министерския съвет. Обявената сега епидемична ситуация ще бъде в сила от днес до 14 юни. 

Министърът на здравеопазването днес, 14 май, издаде заповеди, с които въвежда конкретни противоепидемични мерки на територията на страната, считано от 14 май до 14 юни тази година. Първата от тях определя противоепидемичните мерки. Втората разписва ограниченията при влизане или излизане от държавата и позволява да се прилага задължителната карантина от 14 дни. Третата разписва правилата за налагане на карантина и изолация при контакт с болни. Четвъртата определя кои обекти продължават да работят и кои остават затворени. Както стана ясно, правилата остават такива, каквито са и в момента.

С четирите заповеди (заповеди № РД-01-262, № РД-01-263, № РД-01-264, № РД-01-265) на здравния министър, можете да се запознаете тук.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук