България се прекланя пред подвига на героите от Априлското въстание

1312 преглеждания

Отбелязваме 142 години от героичната епопея

Отбелязваме 142 години от избухването на Априлското въстание. България ще почете героите, които през 1876 г. дадоха живота си в името на бленуваната свобода.

Чествания се предвиждат в цялата страна. Едно от местата, на които героичните събития оживяват всяка година на днешния ден, е Копривщица. На площад „20 април“ в града ежегодно се събират официални лица, жители и гости на града, за да се потопят в атмосферата на паметната дата и да чуят „Кървавото писмо“ на Тодор Каблешков.

В Панагюрище също се предвиждат редица мероприятия. В 10:30 часа започва общоградско литийно шествие, което ще пренесе светините на въстанието от Историческия музей до площад "20 април", където ще бъде издигнат националния трибагреник. Заупокойната литургия в памет на загиналите герои ще започне в 11:00 часа в храма "Св. Въведение Богородично". Следва най-колоритната част от честването - възстановката „Мъжество и саможертва“. Кулминацията ще бъде тази вечер в 20:30 часа, когато е предвиден национален митинг-заря. Официално слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Клисура също отбеляза годишнината от Априлското въстание. Снощи стотици жители и гости на града присъстваха на приемането на почетните роти на 61 Стрямска механизирана бригада от председателя на Народното събрание.

Снимка: Община Копривщица

EspressoNews