Българските студенти честват своя празник. Честит 8 декември!

693 преглеждания

От 1903 г., денят се чества като празник на Софийския университет

Днес празнуват студентите в цялата страна. Отбелязването на 8 декември като техен празник, датира от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет. През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има "по-особен, свой празник".

През 1902 г. Академичният съвет на Софийския университет решава това да е денят на Свети Климент Охридски - 25 ноември, или 8 декември - по нов стил. След одобрение на министерството, празникът е честван за първи път през 1903 г.

След 1944 г. празнуването на 8 декември е отменено, като на негово място е избрана датата със 17 ноември - Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. 8 декември е възстановен като празник на Софийски университет.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти. Така той започва да се отбелязва в цялата страна. Преди това Софийският университет решава да отдели патронния си празник от общия празник на 8 декември и определя 25 ноември за свой официален празник.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук