В Гара Бов отбелязаха 80 годишнината от пребиваването на поета Александър Вутимски в селото

860 преглеждания

С изложба „Нова българска типография 2” и работилница по краснопис

Жители и гости на Гара Бов отбелязаха 80 годишнината от пребиваването на поета Александър Вутимски в селото с изложба „Нова българска типография 2” и работилница по краснопис.

Гости на събитието бяха родственици на Вутимски, кураторът на изложбата Кирил Златков и Борил Караиванов - организатор на инициативите Типофест и Типоклас.

Пред паметната плоча, поставена на читалищната сграда, д-р инж. М. Младенов - председател на читалището, откри инициативата и поздрави присъстващите. Благодари на преподавателите и учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Гара Бов, от СУ „Ив. Вазов”, гр. Своге и ОУ „Ел. Пелин”, с. Владо Тричков за проявения интерес.

Л. Петрова  член на читалищното настоятелство запозна присъстващите с биографията и творчеството на Вутимски, а четвъртокласничката от местното училище  И. Петрова разчувства жители и гости със стих. „Светла нощ”.

Организаторите на изложбата разказаха за шрифтовото изкуство, за въздействието му и за неговата идентичност през погледа на българската кирилица, за типографската практика и типографските експерименти и приканиха присъстващите да разгледат творбите и да се включат в работилницата по краснопис.

На шахматната площадка жители и гости разгледаха изложбата, а децата с интерес изписваха букви и знаци от българската азбука.

Организатори, участници и гости се разделиха, с пожелание за нови срещи.

Източник: bov.bg

Снимки: bov.bg