В Годеч откриха новата изложбена зала

1599 преглеждания

Първата експозиция в галерията е на годечкия художник Тодор Тодоров

На тържествена церемония с много гости Община Годеч официално откри новата изложбена зала, която се намира в центъра на града.

„С откриването на тази изложбена зала правим още една крачка към развитието на културата и културните ценности на територията на Община Годеч“, заяви кметът Радослав Асенов в встъпителното си слово. Градоначалникът поздрави и колегите си кметове от съседните общини и им изказа своята признателност за добрата комуникация през годините.

„Две от помещенията, които държавата ни предостави още през 2016 г., успяхме да ги ремонтираме със собствени средства на стойност около 18 000 лв. и да ги превърнем в този творчески кът“, обясни още Радослав Асенов.

Първата експозиция в новата галерия е на известния годечки художник Тодор Тодоров, който представя 50 свои авторски картини, дарени лично от него на Общината. След извършения водосвет и официалното откриване, кметът Асенов връчи почетен знак на Община Годеч на художника.

На събитието присъстваха Любен Кънчев - зам.-министър на туризма, Весела Щерева - парламентарен секретар на министерството на културата, Цветан Цветанов - зам.-председател на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на ГЕРБ, народният представител Васил Цветков, кметът на Община Драгоман Андрей Иванов, както и зам.-кметът - Емилия Милушева, кметът на Община Костинброд Трайко Младенов, зам.-кметовете Теодора Гогова, Габриела Георгиева и Александър Ненов, д-р Атанас Тенев, председател на ОбС-Костинброд, кметът на Община Божурище Георги Димов, кметът на село Петърч Борислав Борисов. Празника уважиха още председателят на ОбС-Годеч Мария Владимирова, общински съветници, кметове на кметства и кметски наместници, много жители и гости на града.

„Преди 4 години Годеч бе тъмен и неприветлив. Сега с усърдната работа на кмета Асенов и неговия екип общината придоби нов облик. Поредното доказателство за усилията, които полага общинското ръководство да превърне Годеч в един по-благоустроен, по-красив и по-европейски град, е обновената галерия, в която личности като Тодор Тодоров могат да представят своето изкуство и всеки един от нас да се докосне до него“, заяви Цветан Цветанов.

„Това е поредната стъпка, която Община Костинброд трябва да догони. Затова и цялото ръководство на общината е тук - да видим добри идеи“, коментира кметът на Община Костинброд Трайко Младенов, който предложи взаимно сътрудничество. „Наши творци да излагат свой труд и произведения във вашата зала, а ваши творци да идват при нас“, предложи той.

Поздрав поднесе Любен Кънчев - зам.-министър на туризма. От свое име и от името на министъра на туризма Николина Ангелкова, той обобщи, че ставащото в Годеч е модел и пример какво трябва да се случва в цяла България. „Резултатите са перфектни. На запад от София се създава един пъзел, който запълва всичко, което е необходимо за района“, каза той.

Весела Щерева, парламентарен секретар на министерството на културата, също не скри очарованието си от новия културен кът на Годеч. От свое име и от името на министъра на културата Боил Банов тя поздрави кмета и цялото общинско ръководство за постигнатото.

„Убедена съм, че това, което е направено, е плод на много усилия, много работа и вдъхновение. Радвам се, че тук се говори за изкуство. Изкуството е може би най-градивната дейност на човека. С неговата сила и неговото въздействие най-лесно отключваме и събуждаме умовете и сърцата на хората“, завърши Весела Щерева.

Източник: Актуален глас

Снимки: Актуален глас

EspressoNews