В Годеч почетоха паметта на Вапцаров

1869 преглеждания

Жителите и гостите на града станаха свидетели на различни прояви, свързани с живота и делото на поета

С „Вапцарови дни в Годеч“, в града, отбелязаха паметта на българския поет. Жителите и гостите на Годеч станаха свидетели на различни прояви, свързани с живота и делото на Вапцаров в дните от 23 до 25 юли.

В първия ден от програма на събитието се проведоха поетични четения от клуба „Художествено слово“ с ръководител Антония Костова и дългогодишния учител по литература Първан Милчев. Бяха положени венци на паметната плоча на поета в града.

На 24 юли, в НЧ „Н. Й. Вапцаров“, гостуваха Мая Вапцарова, племенница на поета и Катя Зографова - директор на Къща-музей „Никола Вапцаров”. Мая Вапцарова разказа интересни и малко известни факти от живота и творчеството на популярния си роднина. Тя представи най-новата си поетична книга „Арена“ и последния си филм „Епоха“. За първи път след смъртта на Вапцаров, червеният бележник беше изнесен от музея и показан в Годеч, където е бил започнат преди 77 години.

Катя Зографова подари на всички участници в събитието книги с вапцарови творби, а младите изпълнители от клуб „Художествено слово” получиха ценни книжки, издадени от музея. Бяха дарени и книги на библиотеката в читалището.

В края на вечерта бе обявено създаването на национален литературен конкурс в памет на Вапцаров в Годеч, който ще се провежда всяка година по време на Вапцаровите дни. Започнаха и първите стъпки на инициативната група по изграждането на паметник на поета в двора на читалището.

На 25 юли беше представен филмът „Ти помниш ли...” със сценарист и режисьор Мая Вапцарова.

Организатори на събитието „Вапцарови дни в Годеч“ са Бойко Младенов, който вече 30 години проучва живота и делото на поета, НЧ „Н.Й.Вапцаров-1899” град Годеч, Национален литературен музей и Къща-музей „Никола Вапцаров”, град София  и граждани от Годеч.

EspressoNews