В Костинброд заработиха Доброволно формирование "Феникс" и вторият етап от видеонаблюдението

2077 преглеждания

На откриването присъстваха редица официални лица

Доброволното формирование “Феникс” и вторият етап на видеонаблюдение бяха открити на 26 януари в Костинброд на церемония в сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Доброволното формирование е създадено с цел предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Право да кандидатства за членство в ДФ “Феникс“ има всяко дееспособно физическо лице, навършило 16 години, което има постоянен или настоящ адрес на територията на община Костинброд, а над 18 години то може и да участва в акции. Неговите членове ще използват две помещения в сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- гр. Костинброд, които са изцяло реновирани и обзаведени за нуждите на формированието и пожарникарите. Поставени са и информационни табели.

На събитието присъстваха г-н Стефан Балабанов – заместник-министър на вътрешните работи, г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, г-н Костадин Чифлигаров - началник на сектор отдел „Интегрирана пожарогасителна и спасителна дейност“ в сектор „Доброволни формирования“, комисар Георги Иванов - директор на РСПБЗН, г-н Николай Николов - заместник-областен на Софийска област, г-н Иван Зъздров – началник на отдел „Управление на кризи“ в Националната служба „Гражданска защита“ за Софийска област, г-н Валентин Милушев и г-н Васил Цветков - народни представители от Софийска област, гл. инспектор инж. Здравко Александров - началник РСПБЗН, и г-н Ангел Филипов – представител на фирмата изпълнител „Анмак строй“.

Откриването започна с освет на помещенията, предназначени за доброволното формирование на община Костинброд, който отслужи отец Дамян. След водосвета, гостите посетиха етажа на Общинския инспекторат, където присъстваха на демонстрация на втория етап от новата система за видеонаблюдение в града. Александър Ненов - служител по сигурността и обществения ред в община Костинброд представи новите камери за наблюдение, техния капацитет и качество.

Вторият етап от видеонаблюдението в община Костинброд включва поставянето на камери на ключови точки в общината, които са свързани с мултифункционален сървър. В системата са използвани едни от най-иновативните технологии в областта на видеонаблюдението за откриване и следене на автомобили или на хора, извършващи нарушения, престъпни, вандалски и хулигански прояви.

Видеонаблюдението се осъществява едновременно от 3 контролни центъра, разположени на различни места и работещи независимо един от друг. Всички камери в град Костинброд действат самостоятелно с лицензиран софтуер. Те анализират непрекъснато своята 360-градусова зона за не повече от минута. По дадена информация и чрез ръчен контрол, диспечерът може да провери всеки един обект в своя обсег и да го проследи.

В приветствието си заместник-министър Балабанов заяви, че е изключително радостен да присъства на това събитие, най-вече поради факта, че всичко, което е постигнато в община Костинброд, е от голяма полза както на МВР, така и на местните жители.

На събитието присъстваха още представители на пожарната, доброволците от доброволно формирование „Феникс“, директори на учебни и социални заведения, общински съветници, служителите от Общинския инспекторат и граждани.

EspressoNews