В Костинброд и Чибаовци почетоха Светите братя Кирил и Методий

452 преглеждания

С литургия за здраве

С литургия за здраве, в община Костинброд почетоха Светите братя Кирил и Методий. Тя бе отслужена в едноименния храм, в Първи район, в града.

Отец Николай, заедно с отец Серафим, отец Желязко Симонов, отец Йоан Чикалов – председател на храм „Св. Параскева“ и архиерейски наместник на трънска духовна околия и отец Методи Корчев – предстоятел на храм „Св. Николай“, кв. Връбница отслужиха Света Божествена литургия, след което се отслужи водосвет и се раздаде курбан на миряните.

11 май е специален ден и за жителите на село Чибаовци. Храмът в местността „Улицата“ в селото е наименувана на Светите братя Кирил и Методий. Храмът е построен през 1889 г. и според предание е построен на мястото на стар храм, съществувал преди османското владичество.

Почитането на повечето православни празници в Чибаовци, а и въобще в този край на страната се изразява в богослужение и даване на курбан до каменен кръст, наречен на светията.

Отец Лъчезар отслужи водосвет за здраве и освети курбана, направен от чибаовченци. Празникът уважиха Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, Бистра Боянова – PR на Община Костинброд, кметовете на селата Градец, Опицвет, Богьовци и Дръмша и Дреново. Домакинът в лицето на кмета на Чибаовци – Искра Лазарова, която посрещна всички гости.

През настоящата година, Община Костинброд е отделила средства за цялостен ремонт на покрива на църквата, която на всеки празник събира жителите на село Чибаовци.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук