В Костинброд отбелязаха Световния ден за борба с диабета - 14 ноември

1351 преглеждания

С акции на БЧК,БМЧК и Центъра за социална интеграция

Доброволци на Български Младежки Червен кръст – Костинброд, заедно с представители на Националния учебен център към БЧК, откриха пунктове за измерване на кръвно налягане и кръвна захар в поликлиниката в град Костинброд и НЧ ”Иван Вазов-1947”. В рамките на няколко часа, над 100 души измериха своите показатели, а специалисти ги съветваха да се придържат към здравословното хранене и здравословният начин на живот.

Акцията бе по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември.

В НЧ „Иван Вазов-1947” се проведе и презентация за превенция на диабет, инфаркт или инсулт, на която от Националния учебен център към БЧК запознаха присъстващите с болестта и как да реагират при характерни за нея симптоми. На презентацията присъства г-н Любен Кънчев- заместник-кмет на община Костинброд, пенсионери от ПК ”Люляк” и ПК „Кавака”, както и служители на Дневния център за работа с деца на улицата.

Общинският Център за социална интеграция пък показа съпричастността си като образува кръг и пусна сини балони в небето. Синият кръг символизира обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

В България над 500 000 души страдат от захарен диабет, като повече от 150 000 дори не подозират за това. Диабетът е основен рисков фактор и причина за смъртността, причинена от сърдечно-съдови заболявания.

EspressoNews