В Костинброд откриха паметник д-р Петър Берон, в училището което носи неговото име

433 преглеждания

На 15 септември, в първи учебен ден, с официалната церемония беше открит паметник на д-р Петър Берон, който е патрон на костинбродското училище СУ „Д-р Петър Берон“. Скулптура на Петър Берон и неговият Рибен Буквар, която е поставена в училището, е дело на Борис Андреев /Reggio/ – и неговите колеги каменоделци – Димитър Горанов и Димо Петров.

На тържествената церемония присъстваха Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, инж. Габриела Трайкова и Александър Ненов – зам.-кметове на община Костинброд, общинските съветници Валентин Делчев и Марияна Кръстанова, както и Александър Евтимов – директор на СУ „Д-р Петър Берон“, директори на социални центрове и учители от най-голямата гимназия в града. Специален гост бе Reggio – Борис Андреев – скулпторът на барелефа. Осъществяването на идеята е благодарение на ръководството на училището , кметът на община Костинброд, със съдействието на Общински съвет-Костинброд.

След свалянето на покривалото на бюст-паметника, отец Крум от манастира „Св. Архангел Михаил“, кв. Шияковци, град Костинброд, освети паметника.

В рамките на тържественото събитие, кметът Младенов, заяви: „Преди една година се обединихме върху една идея, а именно тук, в най-голямото ни училище, да изградим паметник на д-р Петър Берон. Това е благодарение на всички нас, без да се делим. Благодаря на Реджо, че надмина себе си и изгради втория невероятен паметник в община Костинброд, след този на д-р Никола Чилов“.

Председателят на Общински съвет-Костинброд, д-р Атанас Тенев подари на гимназията и лично на директора фототипно издание на Рибния буквар. За закриване на официалната церемония бяха поднесени венци от СУ „Д-р Петър Берон“, Община Костинброд и Общински съвет и цветя от всички присъстващи, а ученици рецитираха стихове.

Повече снимки от събитието, можете да разгледате ТУК.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук