В Костинброд почетоха Успение Богородично

946 преглеждания

С литургии за здраве

Литургия за здраве и благоденствие бе отслужена в Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил”, гр. Костинброд за празника Успение Богородично. Служението бе водено от отец Крум, който освети курбана за здраве. Четири фамилии изнесоха курбан на Шияковския манастир, а стотици костинбродчани бяха дошли да запалят свещичка за здраве на празника. По покана на съграждани присъства кметът на община Костинброд Трайко Младенов, общинският съветник Даниела Станкова и кмета на село Петърч  Борислав Борисов.

Шияковският манастир „Свети Архангел Михаил” е знаков за община Костинброд. Манастирът е създаден в средата на 19 век, разположен на около 14 км северозападно от гр. София и на 1 км над гр. Костинброд. В годините на борба срещу турското робство манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата Васил Левски. В манастира той основава Шопския революционен комитет през 1871-1872 година, като игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски от легията на Раковски - Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Манастирът „Св. Архангел Михаил“ е сгушен в покрайнините на град Костинброд и дава възможност за големи чествания и водосвети на костинбродчани. А с всяка изминала година се увеличат курбаните за здраве, сватбите и кръщенетата.

Празникът Успение Богородично бе отбеляза и в село Чибаовци с курбан за здраве на един от оброчните кръстове в местност „Лехако“ или наричана от месните „Леако“.

Литургията за здраве и благоденствие отслужи отец Лъчезар, а според народните вярвания всяка година се принася жертвен дар /курбан/, посветен на християнски светец, Богородица или Господ, с цел да се осигури тяхното покровителство и помощ в стопанския и личен живот. Оброкът в местността „Лехако“ се стопанисва от няколко рода от село Чибаовци, а тази година курбанът за здраве се изнесе от рода Миланови. Кметът на село Чибаовци Искра Лазарова е от рода, който тази година празнува. По нейна покана присъства и кметът Трайко Младенов.

На 15 август, черквата „Успение Богородично“ в с. Дреново чества храмовия си празник. По традиция традицията е съборът да се прави в първия почивен ден, за да може повече хора да почетат празника Голяма Богородица. На 17 август, всеки имаше възможност да запали свещ, а отец Лъчезар отслужи празничен молебен и водосвет за здраве. Свещеникът освети и курбана за здраве. В района около храма бяха подготвени места за почивка, отдих и веселие, както и възможности за забавление на децата, като по този начин храмовия празник се превърна в истински събор.

В деня на празника, село Дреново всяка година привлича голям брой хора от цялата община и околията. Ежегодно е посещаван и от кмета на община Костинброд Трайко Младенов, председателят на Общински съвет-Костинброд д-р Атанас Тенев, зам.-кмет инж. Теодора Гогова, кметът на с. Петърч Борислав Борисов, както и почти всички кметове на населени места от община Костинброд.

Домакинът и кмет на с. Дръмша, с. Дреново и с. Понор  Добри Тодоров предложи на гостите си топло посрещане и курбан за здраве.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд