В Костинброд почетоха саможертвата на военния пилот полковник Радослав Димитров

2215 преглеждания

На 01.07.1987 г. при изпълнение на тренировъчен полет спира двигателят на МиГ-23МФ с пилот полковник Радослав Славов Димитров. Летецът успява да отклони изтребителя от падане в град Костинброд с цената на живота си.

Венци в памет на летеца поднесоха Александър Ненов - зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на Общински съвет-Костинброд, полковник Христо Ганецовски - командир на База за командване, управление и наблюдение. Присъстваха й Ангел Николов - зам.-командир, дъщерята на загиналия летец, с нейния съпруг и други близки или присъствали на авиокатастрофата.

Радослав Славов Димитров е български пилот изтребител-прехващач, загинал геройски при изпълнение на гражданския си и войнски дълг, за да не се взриви заедно със самолета си в гр. Костинброд. Изтъкнат инструктор-методист.

Роден на 13 април 1933 г. в с. Свобода, Чирпанско. Произхожда от семейство от БДЖ.

Завършва средно образование и постъпва в Аероклуба Баните - Казанлъшко (1951 г.), а след това постъпва и завършва НВВУ „Г. Бенковски“ (1954 г.) с отличие, получава полувисше военно и гражданско образование. В бойните части на военната авиация е бил командир на звено, командир на ескадрила, зам.-командир на изтребителен авиационен полк, старши инспектор по техника на пилотиране и бойно използване в ПВО и ВВС. С големи заслуги за обучението и възпитанието на десетки млади изтребители-прехващачи.

Пилотирал е 11 типа самолети. Пролетял е близо 4000 часа. Радослав Димитров загина при учебно-тренировъчен полет в зона сложен пилотаж със самолет МиГ-23МФ след спиране на двигателя във въздуха и опит на летеца на всяка цена да спаси самолета и кацне принудително на летището. Малко преди гр. Костинброд на височина 1800-2000 метра разбира, че трябва да напусне аварийно самолета, за да не падне заедно с него в града, но самолетът става неуправляем, времето за катапултиране недостатъчно, и се разбива в източните покрайнини на Костинброд.

Снимки: Община Костинброд