В Костинброд представиха проект „Костенурка“ на института по ортофонология в Рим

996 преглеждания

Сред лекторите на срещата бе невро-психиатърът д-р Салваторе Паоло Паче

От 4 до 7 октомври 2019 г. в Център за обществена подкрепа „Промяна“, гр. Костинброд, със съвместната организация на Община Костинброд и Дневен център за работа с деца на улицата бе проведена среща-дискусия, която представи проекта „Костенурка“, разработен от Института по ортофонология в Рим.

Целта на проекта е да запознае специалисти и родители с иновационните си методи и терапии прилагани при хора страдащи от разстройства от аутистичния спектър и други видове социално-комуникативни и когнитивни нарушения. Институтът по ортофология в Рим е един от водещите в научните среди относно изследването на аутизма и други невро-психични заболявания. Прилаганите от специалистите рехабилитационни терапии са доказано ефективни и вече 40 години прогресират и се усъвършенстват.

Лектори на срещата бяха д-р Салваторе Паоло Паче - невро-психиатър, Антонела Бианко - социален асистент и танцово-двигателен терапевт и Емилия Михайлова - танцово-двигателен терапевт. Посещението е организирано в рамките на сътрудничеството между Италия и България, и в частност между градовете Салеми и Костинброд, на база подписаното споразумение за побратимяване през месец май 2018 г.

Темите на дискусията бяха свързани основно с проекта „Костенурка“ и д-р Паче конструктивно запозна аудиторията с него. Терапевтичният проект се ражда с основната цел да включи детето в поредица от преживявания, насочени към насърчаване на по-голяма емоционална стабилност, наличност и интензивност във връзката и в комуникативния обем, както и улесняване на комуникацията между семейството, детето и външния свят. Аутистичното разстройство представлява една от най-сложните патологии в детството, защото поставя под въпрос всички фактори на развитие, определяйки клиничните картини, които въпреки многообразието си, представляват значителни и интерпретационни трудности. В проекта „Костенурка“ са заложени и проблеми, които са свързани с нарушения в развитието: телесното измерение на терапевтичния подход.

Благодарение на ползотворното сътрудничество, което се осъществява между Салеми и Костинброд и поради факта, че д-р Паче е координатор на проекта „Костенурка“, шест деца от община Костинброд ще заминат в Салеми, за да бъдат оценени и диагностицирани и да им бъде изготвена индивидуална програма за всяко едно от тях за подобряване на тяхното обучително и социално развитие.

В рамките на събитието Антонела Бианко и Емилия Михайлова обърнаха внимание върху: „Специализираният принос на танцово-двигателната терапия“.

На срещата-дискусия присъстваха и д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, Александър Ненов, Краса Крилашка - директор на ДГ „Пролет“, специалисти от различни сфери работещи с деца, както и родители.

След представянето на темите, присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси и получиха обстоятелствени и пояснителни отговори. Представени бяха и използваните методи на оценка на деца с увреждания и прилаганите терапии на Института в Рим.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд