В Костинброд се запознаха с програми за финансиране на проектни идеи

1035 преглеждания

ОИЦ-София представи процедури по програмите, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове

Екипът на Областен информационен център София-град и София-област (ОИЦ-София) проведе информационна среща в община Костинброд, на която представи отворени за кандидатстване процедури по програмите, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове. 

В началото на срещата Лина Савова, експерт „Комуникация и информация“, разясни условията за кандидатстване по процедура „Насърчаване на предприемачеството“, която се реализира в рамките на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Тя представи секторите, в които трябва да попадат фирмите-кандидати по отворения в момента втори краен срок за кандидатстване, който е 10-и декември и е с бюджет от 30 252 495.63 лева. Кандидатите трябва да са микро, малки и средни предприятия, регистрирани по Търговския закон или закона за кооперациите след 31.12.2016 г. Безвъзмездното финансиране е до 80%, като сумата, за която се кандидатства, трябва да е минимум 50 000 и максимум – 200 000 лева. По процедурата се финансират възнагражденията за квалифициран персонал, закупуване на машини и съоръжения, дълготрайни нематериални активи, материали и консумативи, наем на работни помещения, различни външни услуги, участия в събития в страната и чужбина с цел популяризиране на кандидата и неговите продукти, разходи за визуализация. 

На свой ред Мадлен Георгиева, експерт „Информационно обслужване и услуги“, представи подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програма за развитие на селските райони, която е отворена за кандидатстване до 07.12.2018 г. По нея се финансира изграждане или подобрение на недвижимо имущество, закупуване на земя и сгради, необходими за изпълнение на проекта, на дълготрайни материални и нематериални активи, консултантски услуги и др. Кандидатите по 6.4.1 могат да подават своите проектни предложения в рамките на три процедури в зависимост от вида на заявените за подпомагане дейности: инвестиции, насочени към развитие на занаяти; инвестиции за развитие на услуги във всички сектори и други неземеделски дейности; инвестиции за производство на продукти, които не са включени в Приложение 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Общият бюджет за трите процедури е 68 млн. евро. Размерът на безвъзмездна финансова помощ е до 50%, като стойността ѝ за отделно проектно предложение не може да надвишава 391 160 лева. 

ОИЦ-София (Договор №BG05SFOP001-4.001-0020-C01, изпълняван от Столична община) е част от мрежата от 28 информационни центъра, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Източник: ОИЦ-София

Снимки: ОИЦ-София