В Костинброд се проведе обществено обсъждане на проучване на туристическата среда в общината

688 преглеждания

И разработване на цялостна визия за превръщането й в атрактивна туристическа дестинация

На 19 октомври, в малкия салон на НЧ „Иван Вазов 1947“ гр. Костинброд, се проведе обществено обсъждане на проучване на туристическата среда в община Костинброд и разработване на цялостна визия за превръщането й в атрактивна туристическа дестинация.

Общественото обсъждане се откри от Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд. Проекто-предложението бе презентирано от Десислава Алексова – експерт по туризма, Росен Василев – експерт по биоразнообразие и защитени територии и Галя Дикова-Иванова– експерт по културно-исторически наследство.

Аудиторията се запозна с възможностите за туризъм в община Костинброд и предпоставките за общи туристически маршрути и продукти със съседните общини. Резултатите от Проекта за проучване на туристическата среда в община Костинброд и разработване на цялостна визия за превръщането й в атрактивна туристическа дестинация са:

- Проучване на туристическата среда /изготвен е аналитичен доклад/;

-  Концепция за туристическо зониране на община Костинброд;

- Маркетингови и комуникационни насоки за развитие на туристическа дестинация Костинброд;

- Инвентаризация на туристическите маршрути;

- Инвентаризация на културно-историческото наследство;

- Насоки за създаване на туристически бранд Костинброд.

Туристическите дадености, с които разполага община Костинброд са предпоставка за успешното развитие на отрасъла. Целта на проекта е да конкретизира основните стратегически цели за развитието на туризма на територията на общината в съответствие с приоритетите на областната стратегия, маркетинговата стратегия на туристическия район и съобразно местните туристически ресурси и потребности.

Община Костинброд е заложила на няколко важни туристически обекта, а именно изграждането на Музей в град Костинброд, с финансиране от МИГ Костинброд-Своге. Обособяването на еко пътека на Белидие хан, заснемане на координати на всички Оброчни кръстове на територията на общината и популяризирането на безденските карстови извори.

Разработването на проект за резиденцията на Император Константин Велики – „Скретиска“. След получаване правото на управление, община Костинброд има ясната визия за разконсервиране, опазване, социализиране и популяризиране на резиденцията, като първокласен паметник на европейското и световно културно – историческо наследство.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук