В Костинброд ще има безплатен интернет на обществени места

1075 преглеждания

Общината се включи в инициативата WiFi4U

Безплатен интернет на обществени места ще ползват жителите и гостите община Костинброд. Общината подписа споразумение с Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU и ще получи ваучер на стойност 15 000 евро.

Средствата трябва да бъдат вложени в срок от 18 месеца за изграждане на WiFi мрежи на публични пространства - зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес. Проектът ще даде възможност за свързаност на гражданите от община Костинброд във WiFi4EU и ще допринесе за културния, социален и исторически обмен на информация в общностите, информират от пресцентъра на Общината. Предстои да бъде избрана инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до интернет.

Община Костинброд е една от 113 български общини, които успяха да се класират за безвъзмездна финансова помощ в надпревара, в която се състезаваха общински администрации от цяла Европа. Българските местни власти ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което е приблизително 4 04% от бюджета на инициативата.

Общият брой на финансираните общини на европейско ниво е 2 800. Всички регистрирани ще станат част от общността WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

„Подобряването на свързаността в ЕС е ключов аспект от стратегията ни за цифровия единен пазар Инициативата WiFi4EU е още една конкретна стъпка за превръщането на стратегията в реалност за всички. Сега много повече европейци ще ползват безплатно интернет, ще се радват на по-добри комуникации и нови възможности за връзка, което в крайна сметка ще допринесе за развитието и на икономиката на ЕС.“, коментира българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

EspressoNews