В Народното събрание бяха внесени промените в Кодекса за социално осигуряване

914 преглеждания

Вносител на проекта е Министерският съвет

Министерският съвет депозира в Народното събрание законопроекта за измениния на Кодекса за социално осигуряване, с който се регламенира фазата на изплащане на пенсии от универсални фондове.

Законопроектът бе приет на последното заседание на Министерския съвет за 2020 г. Той е плод на двегодишни усилия на работна група, като общественото обсъждане се проведе в края на миналата година и ангажира вниманието на редица експерти, работодателски организации и синдикати, които изразиха своята подкрепа към него. С него се урежда фазата на изплащане на пенсиите от т.н. втори стълб на осигурителната система в страната.

Очаква се първите около 17 000 жени, родени през 1960 г., да придобият право на пенсия от септември до края на настоящата година и около 200 000 през следващите пет години. Това прави приемането на законопроекта изключително важно, защото с него ще се даде предвидимост на условията, при които те ще получат своите пари.

Законопроектът предвижда три форми на плащане - еднократно, разсрочено и пожизнена пенсия, урежда условията за тяхното получаване, създаването на резерв за гарантиране на размера на бруто вноските на осигурените лица, създаването на фонд за изплащане на пожизнени пенсии и други важни за доброто функциониране на системата регламенти.

Както EspressoNews писа, за над 90% от първите жени, на които им предстои да придобият право за пенсиониране, ще им бъде изгодно да се възползват от парите си в универсален фонд, а около 10 % ще трябва да преценят и изберат дали да получават две пенсии или само една от НОИ, като прехвърлят парите си там.

От публикация на „Труд“ става ясно, че частните универсални пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват работещите граждани, родени след началото на 1960 г., постигнаха средна доходност от около 1,4% през трудната 2020 г.

Само един от универсалните пенсионни фондове (УПФ) има отрицателна доходност в размер на минус 1,39%. Останалите пенсионни фондове имат положителна доходност в размер между 0,62% и 2,49%. Този резултат е постигнат въпреки краха на фондовите борси на международните пазари в началото на пандемията през месец март миналата година.

Голяма част от натрупаните пари за пенсии на осигурените в частни фондове са инвестирани в акции на чуждестранни компании. Падането на борсите през март 2020 г. доведе до временна загуба на значителни средства от страна на фондовете. След това обаче повечето борси по света се възстановиха.

При доброволните пенсионни фондове (ДПФ) доходността за 2020 г. се движи в по-широки граници, сочат още изчисленията на Труд. Отново само един фонд има отрицателна доходност от минус 3,42%. Доходността на натрупаните пари за пенсии в останалите ДПФ е между 1,03% и 3,38%. Това е в пъти повече от лихвите по влоговете на граждани в банките, които са средно 0,10% за година. Освен това доходите на хората от лихви по депозити се облагат с данък в размер на 8%. В същото време има данъчно облекчение за доброволни вноски за пенсия. Хората може да дадат до 10% от годишния си облагаем доход за вноски за пенсия, като върху тази сума не дължат данък. Така спестяването на пари за старини става още по-изгодно спрямо държането им по банкова сметка.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук