В Своге ще отбележат 101 годишнина от рождението Александър Вутимски

661 преглеждания

Честването ще се състои пред паметника на поета в града

101 годишнина от рождението на поета Александър Вутимски ще отбележат в Своге. Организатори на събитието са Община Своге и НЧ „Градище-1907“.

Честването ще се състои на 28 август от 11:00 ч. пред паметника на поета в града. Ще бъде подредена и изложба от фотографии, отразяващи живота и творчеството му.

Александър Вутимски е роден на 30 август 1919 г. в гр. Своге и до 10-годишна възраст живее там.

Първото му отпечатано стихотворение е „Пак самичко“ през 1935 г., но първият му сериозен поетически дебют е стихотворението Улицата. Началните творчески изяви на Вутимски са свързани с ученически и други леви издания - „Ученически подем“, „Звън“, „Светлоструй“, „Трезва младеж“ и др. Участва заедно с Александър Геров, В. Осиковска, Л. Йорданов и Ем. Манов в издадения от тях литературен сборник „Праг“ (1938); като студент - в литературен сборник „Жажда“ (1939). Публикува и в „Млад кооператор“, „Кооперативна просвета“, „Росица“, „Вестник на жената“; подписва се Ал. Вутов, Ал. Коцев, Ал. Вълканов. От май 1939 г. редовно сътрудничи в издаваното от Владимир Василев списание „Златорог“, където са публикувани най-значителните и най-зрелите стихотворения на поета, подписани с псевдонима Александър Вутимски.

Вутимски не успява да издаде приживе своя стихосбирка; остава неиздадена и художествената му проза, запазена в машинописен препис - 15 кратки есета, писани през 1941-1943 г. - „За простотата“, „За силата“, „За парите“, „За радостта“, „За красотата“, „За равенството“, „За най-смирените“.

През 2020 г. излиза двуезичното издание „Синьото момче“, като стиховете в него са преведени на испански език от Марко Видал.

Източник: Фейсбук събитие „Почит към Ал. Вутимски“