В Сливница тържествено бе открит паметник на Иван Вазов

1288 преглеждания

Откриването на монумента съвпада със 170-ата годишнина от рождението на великия ни писател

В град Сливница с тържествена церемония бе открит паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов. Откриването на монумента съвпада със 170-ата годишнина от рождението на великия ни писател.

На тържествената церемония в Централния парк на града присъстваха множество държавници, кметове, изявени обществени личности от страната и местната община, десетки граждани и деца. Сред тях бяха: Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрполит, Николай Марков – зам. обл. Управител, Румен Димитров - зам. министър на културата, Николай Борисов – зам. областен управител, Росица Иванова - началник на регионалното управление по образование, генерал Валери Цолов - зам. командващ на сухопътните войски и др.

„Има личности, които ни обединяват, карат ни  да се чувстваме горди, че сме българи, една от тях безспорно е Иван Вазов, патриархът на българската литература“ - се каза при откриване на събитието. Той обезсмърти Сливница, чрез стиховете си за сръбско българската война. Иван Вазов и Сливница се оказаха свързани навеки чрез творчеството на поета. Затова сред признателните сливничани от десетилетия живее идеята за изграждането на негов паметник."

Преди две години, през 2018 г. се формира инициативен комитет за набиране на средства за изграждане на паметника. Той е създаден от кмета на община Сливница – Васко Стоилков. За кратко време се набират около 40 000 лева от дълъг списък на дарители. Автор на паметника е скулпторът Иван Тодоров. Той е автор и на паметника на един от най-обичаните и уважавани български офицери, участвали във войните за национално обединение – полковник Борис Дрангов.

Емоционално слово за идеята, реализацията и завършека на паметника произнесе кметът Васко Стоилков. Елена Алекова - писател и журналист, изтъкнат майстор на съвременното българско слово, проследи пътя на Иван Вазов от Сливница през Нешков връх до Пирот, вдъхновил народния поет да създаде стихосбирката „Сливница“.

С тържествен водосвет Белоградчишкият еп. Поликарп освети паметника на Иван Вазов. В последованието взеха участие ик. Георги Георгиев, еинорийски свещеник на града, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

С приветствени слова се обърнаха още Николай Марков, Румен Димитров – зам. министър на културата и авторът на паметника Иван Тодоров, а танцова група при местното читалище представиха своя танц по стихове на Иван Вазов за Сливница.

Източник и снимка: mitropolia-sofia.org

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук