В община Костинброд почетоха Илинден

661 преглеждания

Три храма отбелязаха своя празник

На 20 юли българската православна църква почете паметта на Св. пророк Илия. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Свети Илия е живял около 900 години преди Рождество Христово и бил от град Тезвия в Палестина. Вярва се, че светецът е покровител на светкавиците и гръмотевиците, и пази реколтата на стопаните от пожари.

В община Костинброд три храма носят името на светеца. Това са храм „Свети пророк Илия“ в с. Безден, храм „Св. пророк Илия“ в с. Голяновци и параклис „Св. Илия“ в махала Червена ябълка, с. Царичина. 

Отец Желязко Симонов отслужи света литургия и благослови всички присъстващи, които почетоха Илинден в Безден. За празника, в двора на храма в селото беше осветен и раздаден курбан за здраве. Сред присъстващите бяха и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, неговият заместник – Александър Ненов, общинските съветници – Анелия Велева и Кристина Александрова, кметският наместник на с. Опицвет – Гергана Величкова, както и жители и гости на селото.

След водосвета и раздаването на курбана в Безден, кметът на община Костинброд заяви, че селото ще продължи да се облагородява. През тази година в центъра на беше изграден фитнес на открито. Той се намира в близост до спортното игрище, което Общината изгради преди няколко години. През изминалата година беше реновирана и камбанарията на Храм „Св. Пророк Илия“, като средствата за ремонта бяха подсигурени от бюджета на Община Костинброд и гласувани единодушно от Общински съвет-Костинброд. А след вътрешния ремонт на Кметството и изграждането на детската площадка в двора му, през тази година ще бъде реновиран изцяло и площада Безден.

В село Голяновци, беше отслужена молитва в храм „Св. Пророк Илия“. Кметът на Голяновци – Симеон Спасов, кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, зам.-кметът на община Костинброд – Александър Ненов, кметът на село Петърч – Борислав Борисов, общинските съветници Анелия Велева и  Иван Иванов и жители на селото запалиха свещ и се помолиха за здраве.

Отец Силуан освети курбана за здраве в храма в Голяновци. Настоятелството, заедно с отец Силуан се грижат за един от най-красивите храмове в общината. Близо до олтара са поставени две книги. Книга за ктиторите и дарителите на храма, и летописна книга. Храмът е изключително ценен за община Костинброд, тъй като един от дарителите за строежа е д-р Никола Чилов – индустриалец, създал промишлеността в град Костинброд и спомогнал за неговото разширяване и прославяне. На входа на храма има и две паметни плочи на загинали за родината от село Голяновци през 1912-1913 и 1915 и 1918 г.

В последните няколко години, благодарение на работата на Община Костинброд, решенията на Общински съвет-Костинброд и отпуснатите средства, въпреки кризите, село Голяновци е едно от желаните села от много млади семейства, търсещи спокойно и уредено място за живот. Благодарения на инвестициите от Община Костинброд селото има вече изграден водопровод, чисто нов пенсионерски клуб с името „Жар-Голяновци“. Центърът на селото е с нова детска площадка и голям мултимедиен екран. Сградата на Кметството е със сменен покрив, а филиалът на Детска градина „Пролет“ е разширен, ремонтиран и обзаведен модерно за малките жители на селото.

По традиция и в параклис „Св. Илия“ в махала Червена ябълка, с. Царичина отбеляза Илинден. На празника присъстваха Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, пенсионери от клуб „Люляк“, гр. Костинброд, жители на Царичина и гости от съседни населени места.


Източник и снимки: община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук