В община Костинброд почетоха големия християнски празник Успение Богородично

4032 преглеждания

Местните храмове и оброчни кръстове събраха миряните

С празнични литургии и раздаване на курбан за здраве, в община Костинброд отбелязаха големия християнски празник Успение Богородично.

На 15 август, в костинбродското село Чибаовци беше даден курбан за здраве. По традиция честването се проведе край един от оброчните кръстове в местността „Лехако“ Литургия за здраве и благоденствие отслужи отец Лъчезар. Според народните вярвания всяка година се принася жертвен дар /курбан/, посветен на християнски светец, Богородица или Господ, с цел да се осигури тяхното покровителство и помощ в стопанския и личен живот. Оброкът в местността „Лехако“ се стопанисва от няколко рода от село Чибаовци. Кметският наместник на село Чибаовци – Искра Лазарова е от рода, който празнува.

Литургия за здраве и благоденствие беше отслужена и в Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил“, гр. Костинброд. Отец Крум отслужи празничната литургия и освети курбана за здраве. Четири фамилии изнесоха курбан на Шияковския манастир, а стотици костинбродчани бяха дошли да запалят свещичка за здраве на празника. По покана на църковното настоятелство присъства и кметът на община Костинброд  Трайко Младенов и кметът на село Петърч – Борислав Борисов. Кметът Младенов заяви пред Църковното настоятелство, в лицето на отец Крум, че ще бъдат отпуснати още средства на стойност 15 хил. лв. за манастира и неговото постоянно облагородяване.

Община Костинброд през изминалия месец отпусна 10 хил. лв. за довършителни ремонти дейности в манастира. На последната сесия на Общински съвет-Костинброд беше взето решение, Църковното настоятелство на манастира да бъде освободено от такси по процедура на търпимост на сградите. Докладната бе внесена от кмета на община Костинброд и единодушно гласувана от всички общински съветници.

Шияковският манастир „Свети Архангел Михаил“ е знаков за община Костинброд. Манастирът е създаден в средата на 19 век, разположен на около 14 км северозападно от гр. София и на 1 км над гр. Костинброд. Манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата Васил Левски, където той основава Шопския революционен комитет през 1871 – 1872 година, като игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски от легията на Раковски – Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Манастирът „Св. Архангел Михаил“ е сгушен в покрайнините на град Костинброд и дава възможност за големи чествания и водосвети на костинбродчани. А с всяка изминала година се увеличат курбаните за здраве, сватбите и кръщенетата.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук