В пенсионерски клуб „Люляк“ за поредна година избраха най-добрата туршия и ракия

1336 преглеждания

Кулинарни майстори представиха оригинални решения за разнообразна зимнина и алкохол домашно производство

За поредна година традиционният „Празник на ракията и туршията“ се проведе в Пенсионерски клуб „Люляк“ в Костинброд. В рамките на събитието, участниците отново имаха възможността да премерят кулинарните си и пивоварни таланти.

Празникът откри председателят на пенсионерския клуб Андрей Младенов, който поздрави всички участниците и гости и им пожела успех в състезанието, а председателят на туристическо дружество „Люляк“ Теменужка Топалова разказа за историята на празника и амбицията на организаторите той да се превърне от общински в областен.

Компетентно жури имаше тежката задача да оцени оригиналността на рецептите на зимнината и тяхното изпълнение, баланса на подправки и вкусове, както и естетическия вид на туршиите и качеството на ракиите. В съдийството участваха заместник-кметът на Костинброд Александър Ненов, юрисконсултът на Общинската администрация Теодор Атанасов и адвокат Георги Янев, който председателстваше комисията.

За журито състезателите бяха анонимни, като единственият отличителен знак на бурканите и бутилките бяха поредните номера. Участниците се представиха с домашно приготвени туршии от традиционни зеленчуци, сред които имаше царска туршия, лютеница, туршия от чушки и др. Повече от десет производители на домашната ракия се бориха за титлата пръв майстор на традиционния еликсир.

Журито връчи награди на класираните на първо, второ и трето място. На награждаването присъства и кметът на община Костинброд Трайко Младенов, който поздрави всички членове на пенсионерски клуб „Люля“ за прекрасния празник, който организират ежегодно.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд