В село Дръмша започна изграждането на православен храм

1036 преглеждания

Храмът ще носи името на Св. Мъченица Ирина

На 5 май, когато Българската православна църква почита паметта на Св. мъченица Ирина, в костинбродското село Дръмша, започна изграждането на православен храм, който ще носи нейното име. Общинска администрация-Костинброд предостави безвъзмездно общински имот на църковното настоятелство за изграждането на бъдещия храм.

Новият православен храм ще се строи в двора на бившето начално училище в село Дръмша -„Паисий Хилендарски“, което е изучавало ученици през 50 и 60 години от 1 до 7 клас.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит чинопоследованието за полагане на основен камък бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха отец Николай от храм „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Костинброд, отец Васил Иванов, който е член на настоятелството на новия храм и софийски духовници.

На тържествено и дългоочаквано събитие присъстваха десетки гости и жители на село Дръмша, сред които кметът на район „Илинден“- Столична община - Иван Божилов.

Сред представителите от общинска администрация-Костинброд бяха инж. Теодора Гогова - заместник-кмет на община Костинброд и временно изпълняващ длъжността КМЕТ, Борислав Борисов - кмет на село Петърч, Добри Тодоров - кметски наместник на село Дръмша, Дреново и Понор, Искра Лазарова - кметски наместник на село Чибаовци, Гергана Величкова - кметски наместник на село Опицвет, Емилия Колева - кметски наместник на село Богьовци, адвокат Георги Янев и Теодор Атанасов - юрисконсулт на Община Костинброд.

След като бе направен водосвет, епископът положи първият камък в основите на бъдещия храм, а официалните лица ги зариха в земята.

Епископ Поликарп се обърна към присъстващите с пастирско слово, в което говори за мястото и ролята на православния храм, който е голяма утеха и надежда за вярващото сърце.

Инж. Теодора Гогова връчи договор за дарение на Ставрофорен иконом Васил Иванов и пожела успешно завършване на храма.

С благопожелания за добър успех се разделиха духовенство и миряни и си пожелаха в скоро време да завършат начинанието.

Източник, снимки и видео: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук