В сръбското село Звонци откриха Културно-информационен център на българското малцинство

2045 преглеждания

Участва официална делегация от Костинброд

Културно-информационен център на българското малцинство в с. Звонци, община Бабушница, Република Сърбия беше открит на 1 юни от делегация от Община Костинброд. Тя беше водена от заместник-кмета Александър Ненов, който подари компютър за нуждите на новооткрития център. Част от делегацията бяха и служители на Общинска администрация-Костинброд, сред които Камелия Георгиева - “Оперативни програми и проекти”, Михаил Владимиров - “Информационни технологии” и Бистра Боянова - PR на общината.

На откриването присъстваха и официални лица от Република България. Благодарност за поканата и обещание за подкрепа изказаха г-н Радко Влайков - Посланик на Република България в Република Сърбия, Петър Харалампиев - председател на българската агенция за българи в чужбина /ДАБЧ/, Едвин Сугарев - генерален консул на Република България в Ниш, Николай Колев - пълномощен министър на Генералното консулство на Р. България в Ниш, Р Сърбия. Събитието уважиха и народни представители от 44-то Народно Събрание.

От сръбска страна присъстваха Сладжана Николич - кмет на община Бабушница и Деян Лазаревич - председател на ОбС-Бабушница.

Домакините predstawiha Културно-информационniq център Звонци-Бабушница.

Кметът на село Звонци- Милан Йосифов, заедно с Иван Таков – деятел на Националния съвет на българите в Сърбия и представител на организацията в Звонци, както и член на общинския съвет в Бабушница и Саша Златанов – общински съветник и координатор за сътрудничество с националните малцинства посрещнаха гостите на новия КИЦ.

Неговата цел е запазване на националната идентичност на българското малцинство в Република Сърбия, опазване на културното наследство и родния език, защита и насърчаване на правата на човека и малцинствата, насърчаване на международния диалог и подобряване на отношенията с всички малцинства. В центъра ще се развива културна, образователна и издателска дейност, а хората в с. Звонци и околията ще имат възможността да го използват и за информационно, спортно и друг вид сътрудничество с Република България и Република Сърбия, по отношение на исторически, културни или туристически събития в двете страни.

В обръщението си към присъстващите Александър Ненов сподели, че се чувства прекрасно всеки път, когато е в община Бабушница и е сигурен, че тези посещения ще зачестят и увенчаят с успех взаимни бъдещи проекти. “Като заместник-кмет на община Костинброд за мен е чест и гордост, че днес заедно откриваме Културно-информационен център за българските малцинства в община Бабушница. В съвременния свят едно от най-важните неща е компютъра, именно за това гражданите от община Костинброд решиха да подарят средство, с което хората, работещи в центъра, да имат връзка с хората в Република Сърбия, с хората от другата страна на границата в Република България, с хората в Европейския съюз и Света.

Надявам се центърът да развива проекти, за да може от тук нататък да реализираме взаимни проекти с нашите партньори от община Бабушница. Работим изключително усилено и се надявам в бъдеще с домакините тук в с. Звонци да развием духа и българщината. Пожелавам центърът да постигне своите цели!”, завърши Ненов.

EspressoNews