Валентин Методиев извади Богоявленски кръст от река Блато

1452 преглеждания

Ледените води не уплашиха смелчаците, хвърлили се за кръста

За поредна година в Костинброд бе спазена традицията за хвърляне на Богоявленския кръст в река Блато. Над десет млади мъже скочиха в студените води на реката, за да бъдат здрави и честити през годината, както гласят народните поверия. Светият кръст извади Валентин Методиев от Костинброд.

Отбелязването на Богоявление в общинския център започна със служба в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. Отец  Дамян и отец Серафим направиха Богоявленски водосвет, след което кръстът бе хвърлен в река Блато.

Празника беше уважен от кмета на Костинброд Трайко Младенов, заместникът му Александър Ненов и д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд. От кмета на Костинброд Валентин Методиев получи ръчно бродирана риза от българска народна носия.

За гостите на празника и участниците в изваждането на Богоявленския кръст беше осигурен и топъл обяд от фирма ЦБА КОМЕ.

За настроението на многобройните посетители се погрижихаха ТС „Ритми” към НЧ „Св.Св. Кирил и Методий” и Емил Пепелярски.

В село Петърч разпятието хвана Венко Георгиев. Празникът бе организиран от кмета Борислав Борисов. Богоявленският ритуал се извършва за осма поредна година в селото, заедно с традиционния за празника водосвет. Шестима смели мъже скочиха след кръста, хвърлен от отец Желязко. На празника присъстваха кметът на община Костинброд Трайко Младенов, неговите заместници инж.Теодора Гогова и Александър Ненов, и д-р Атанас Тенев-председател на ОбС-Костинброд.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд