Великденско настроение в Божурище

1801 преглеждания

Микаела Спасова със своят разказ за Страстната седмица и Великден

Страстната седмица е последната седимца от живота на Иисус Христос. Всеки ден от тази седмица е наричан Велик, с изключение на Разпети Петък. Историята разказва как на Велики Понеделник Христос влиза в Йерусалимският храм и гони търговците. На Велики Вторник той разказва притчи и предрича съдбата на град Йерусалим. На Велика Сряда е срещата с блудницата и решението на Юда да предаде Спасителя. На Велики Четвъртък е Тайната вечеря и предателството. На Разпети Петък Христос е разпнат на Глогота, като е принуден да носи собственият си кръст. На Велика Събота той е положен в гробница и на Великден, а в Неделя е денят на Възкресението. Преди повече от две хиляди години Иисус Христос жертва себе си, за да бъде опростен първородният, човешки грях. Тази негова жертва поставя началото но християнството.

Днес празнуваме неговото възкресение, почитаме неговата жертва и се учим на неговата вяра – любовта! Любовта, която на такива светли празници събира семейството заедно и сплотява ближните. По традиция в моето семейство на Велики Четвъртък се става преди изгрев слънце и се боядисват яйца. Първото червено, с което се рисува кръст на челото на всеки член от семейството.

Гражданите на Божурище, посрещнаха Възкресение Христово заедно, в дванадесет вечерта на Велика Събота срещу Великден. Те се събраха, за да чуят традиционната молитва на свещеник Богомил, и после запалиха свещ, с желанието да занесът благословеният огън в къщи. Атмосферата в църква Св. “Троица” беше вълшебна, не просто заради онази магия, която носи този свещен празник, а и заради усмихнатия град събрал се толкова късно, за да почете възкресението на своя спасител. С пламък в ръка всеки, от малките деца до старите баби, слушаше в захлас светата литургия и се потопи във Великденското настроение. В дванадесет всички се поздравиха взаймно с “Христос Воскресе” и отнесоха малките пламъчета, символи на тяхната надежда, до домът си.

Великден не е просто шарени яйца и козунаци, а нещо зараждащо се вътре в нас когато чуем тези думи, представата за топлотата на претъпканият дом и веселието, детският смях, и разказаните приказки!

Честито Възкресение Христово! 

Материалът е изготвен от Микаела Спасова, ученичка в 11 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsonite.