Весел Бабинден отбелязаха в Костинброд

1505 преглеждания

Община Костинброд връчи подаръци на децата родени през 2018 г.

С голямо празненство в Костинброд почетоха Бабинден. За поредна година Общинската администрация показа уважението си към акушерската професия, лекарите и медицинския персонал, който се грижи за майките и техните рожби.  

Всички присъстващи на празника бяха поздравени от кмета на общината Трайко Младенов, който им пожела здраве, щастие и успехи.

През 2018 г. в община Костинброд са родени общо 105 малки наследници и жители на общината, стана ясно още на празника. По традиция, всички мъници и техните майки получиха подаръци от общината. Първото бебе на 2018 г., което се роди в Костинброд - малката Франческа Цветанова, получи златно кюлче от кмета на общината, а всички деца, регистрирани на територията на община Костинброд, получиха сребърни кюлчета. Бебето Антоан Кирилов от село Бучин проход получи, освен сребърно кюлче и специален подарък от кмета на селото, защото е първото родено дете там от 12 години насам.

Младата майка Елисавета и акушерката Юлия Динкова пресъздадоха ритуала по поливане на ръцете на „бабата“ в следващата част от празника.

За доброто настроение на всички се празнуващи се погрижиха победителите от конкурса „Парад на детска забавна песен 2018 г.”. Емил Пепелярски, Кристиян Кирилов и Гергана Попгенова повдигнаха поздравиха гостите с песните„Синигерче”, „Храмът” и „Сняг вали”.

На празника в ресторант „Нива” присъстваха още още д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, Бойко Борисов - кмет на село Бучин проход и Емилия Костова - кмет на село Богьовци, Даниела Борисова - директор на Първо ОУ „Васил Левски“, д-р Ивайло Петров - гинеколог в гр. Костинброд и акушерката Юлия Динкова.

Бабинден отпразнуваха подобаващо и в костинбродското село Опицвет. На 20 януари, в сградата на НЧ „Разум-1922“, празникът бе отбелязан с обичая „Бабуване“, песни и български народни хора. На тържеството присъстваха Гергана Величкова - кмет на село Опицвет, Венелина Манкова - секретар на НЧ „Разум-1922“ и жители на селото.

ЕspressoNews