Виктор Балабанов, Знам.бе: Нашата мисия е да повишим общото ниво на грамотност в България

2653 преглеждания

Срещам изключително интелигентни, смели и отдадени хора, които приемат ролята на "учителя" като призвание

Виктор Балабанов е бизнес консултант и Магистър организационен психолог. Има повече от 12 години опит в провеждането на тренинги и обучения за над 60 компании и повече от 30 училища в страните от Балканския полуостров. Основател на консултантска компания I can be... и един от основателите на образователната платформа Знам.бе.

Как се зароди идеята за създаването на Znam.be? Колко голям екип стои зад платформата?

Винаги сме носили идея "да бъда полезен" в себе си. При нас тя се обедини в сферата на образованието и просто й дойде времето да бъде реализирана. Знам.бе започна с трима създатели - "СОВИ" (създател, организатор и вдъхновяващ архитект), както единодушно решихме да се наричаме. Ангел Георгиев - бизнес СОВА, Иван Йонков - техническа СОВА и аз, Виктор Балабанов - продуктова СОВА.

Кои групи се стремите да достигнете и как се осъществява достъпа до Znam.be?

Като баща на отличен ученик в 4. клас, имам достъп до различни материали, инструменти и платформи, които се ползват от учениците днес. Не съм щастлив от качеството на материалите, които ползват нашите деца и реших да насоча енергия към създаване на по-добри. А когато обединихме усилия с останалите две СОВИ променихме курса и сега създаваме инструменти, които да са от полза на учителите в България.

Какви са основните ползи и предимства, които потребителите на Znam.be получават от платформата?

Лесен достъп до инструменти, които допълват, подпомагат и дават възможност за развитие на идеите, знанията и интереса към образованието на учители и ученици.

Какво Ви вдъхновява в работата и какво послание искате да предадете?

Най-силно вдъхновение получавам от обратната връзка от учители, с които записваме нашия подкаст. Срещам изключително интелигентни, смели и отдадени хора, които приемат ролята на "учителя" като призвание.

Посланията, които искаме да предадем, са много и отново идват от учителите към техните колеги:

- да имат смелост да опитат, усмивката на децата ще им покаже, че са на прав път;

- да се вслушват повече в децата, те обогатяват учителската мъдрост и вдъхновяват желания;

- да общуват повече и да дадат свобода за изява на децата;

- да си припомнят, че могат да грешат;

- да стимулират децата да грешат.

Партнирате ли си с други организации и институции? От кого се учите?

Нашата мисия е да повишим общото ниво на грамотност в България. Ето защо си партнираме с много организации, които имат същата или сходна мечта. Вярвам, че ако всички, които работим за по-адекватно образование в България, работим заедно, усилията ни няма да се съберат, а ще се умножават. Учим се от опита, учим се от интелекта, от смелостта и искреността на хората, които работят в сферата.

Споделете своите лични впечатления от хората, които за пръв път се докосват до работата Ви - каква е обратната връзка? Можете ли да ни разкажете интересен пример от практиката?

Когато създадохме теста за кариерно ориентиране, получихме покани за участие на много образователни форуми. Там се срещахме с деца, родители и учители, които се запознаваха с нашата платформа. Всеки участник, който направи теста на нашия сайт, получи по три предложения за своята професия на бъдещето, а от нас получи стикер за всяка от тях.

На един от тези форуми при нас пристигна ентусиазирано момиченце, което настойчиво дърпаше баба си към нашия щанд. То възпитано се представи и помоли да си направи теста отново, защото много му е харесал при предната ни среща. Когато го попълни, ми показа резултата си и аз я наградих със съответните стикери. След това се усмихна и ме помоли да го направи още веднъж. Това се повтори и потрети, докато баба му нетърпеливо попита колко пъти възнамерява да попълва теста. Момиченцето се обърна, усмихна се и каза: "Докато получа всички възможни професии, защото много харесвам стикерите".

Носители сте на наградата на БАИТ в категория образователна инициатива за проекта Знам.бе, наградата "Агент на промяната" в категория "Екип" и сте отличени за представянето си в международния конкурс на FUTURE за иновативни инструменти за кариерно ориентиране. Какво Ви носят отличията и кое би било най-голямото постижение за екипа Ви?

Щастливи сме, когато получаваме награди. За нас това е обратна връзка, която потвърждава, че сме на прав път. Като постижение, мечтаем един ден платформата ни да осигурява нужното съдържание за интелектуалното, емоционално и нравствено израстване на българските ученици.

Какво е мнението Ви за образователната система в България?

Вярвам, че системата - това сме всички ние, които работим за образованието. За последната година срещнах изключителни хора, които са в тази система и работят целенасочено за нейното подобряване. Трудно ще постигнем съвършенство, но няма да спрем да го преследваме.

Какви са Вашите препоръки, с които мислите, че децата ще бъдат по-ангажирани и заинтригувани от учебния процес?

Те ще са към родители и учители - да поощряват децата в техните таланти и интереси. Роджър Федерер споделя, че не се стреми да подобри слабите и страни, а да подсилва силните.

Според Вас кога децата трябва да започнат да мислят за избора на професия и чия е ролята да им се помогне за ранно кариерно ориентиране?

Ще цитирам нашата техническа СОВА, Иван: "Никога не е късно, но колкото по-рано, толкова по-добре". Вярвам, че фокусът трябва да е върху талантите на детето, не толкова върху конкретна професия или върху това, което задължително трябва да научи, защото когато то добие осъзнатост и увереност в уменията си, само ще намери точното професионално занимание.

Какво предстои за Znam.be?

Ние сме малък екип с колосални амбиции. Работим по много направления, всички в посока адекватен начин на поднасяне на образованието спрямо епохата, в която живеем. Съвсем скоро предстои да пуснем и образователни материали в платформата, които да развиват и надграждат знанията на децата в съвременния контекст на света.

Какво бихте искали да пожелаете на читателите на EspressoNews?

Започвайте деня си с ароматно Espresso и свежи новини!

*Виктор Балабанов - продуктова СОВА, Ангел Георгиев - бизнес СОВА, Иван Йонков - Техническа СОВА   


Знам.бе е образователна инициатива, която стартира миналата година. Основната цел на екипа е повишаване на общата грамотност на населението. Екипът е известен с разработването на кариерен тест, който насочва учениците към професионално направление, базирано на техните интереси. Знам.бе реализира и национално образователно турне в края на 2019-та година в 28 града в България. Основателите са носители на наградите "Агент на промяната" на фондация "Сошъл фючър" и на наградата на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за образователна инициатива на 2019-та година. От началото на 2020 година Знам.бе стартира и първия образователен подкаст у нас под наслов "За учителите". Целта на организаторите е да покажат добрите примери в българското образование, които могат да послужат за вдъхновение на други учители от цялата страна. Подкастът е наличен напълно безплатно на адрес: https://znam.be/podcast.

Снимки: Виктор Балабанов, Znam.bе

© Copyright - EspressoNews

Използването и публикуването на част или цялото съдържание на статията без разрешение от страна на EspressoNews е забранено.

Последвайте EspressoNews във Фейсбук