Военно формирование 34 420 - Костинброд отбеляза 36 години от своето създаване

1485 преглеждания

Празникът бе уважен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов

Вицепремиерът и министър на отбраната - г-н Красимир Каракачанов, бе специален гост на събитието, с което на 31 юли Военно формирование 34 420 - Костинброд отбеляза 36 години от своето създаване.

Годишнината на военното формирование бе уважена и от командира на ВВС- генерал-майор Цанко Стойков, командира на първо зенитно ракетна база - полковник Емил Димитров, г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд и г-н Радослав Асенов - кмет на община Годеч  присъстваха на годишнина на военно формирование 34 420- Костинброд.

Гостите бяха посрещнати от подполковник Благовест Николов - командир на В.Ф. 34 420 и Майор Ангел Пенчев - началник щаб.

„Още от самото създаване на това формирование преди 36 години имах честта да бъда един от онези войници, които служеха тук. Оттогава мина много време, но техниката е същата, войската е по-малко, но задълженията на служещите тук остават все толкова отговорни.“, С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов поздрави личния състав на военно формирование 34 420 в Костинброд.

„Нашето призвание е да служим всички на Отечеството, да защитаваме териториалната цялост и независимост на Република България, както и сигурността на българските граждани, затова приемете моята благодарност и уважение към всеотдайността и високия професионализъм, с които всеки ден изпълнявате своите задължения“ – каза още министър Красимир Каракачанов. Той разгледа цялата база и наличните технически съоръжения, демонстрирани в реална работна обстановка.

Командващият на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков също поздрави личния състав като подчерта, че най-голямото достойнство във военната служба е превръщането на призванието в дълг. „Силата на армията е в силата на духа, защото сраженията и на бойното, и на житейското поле, печели онзи, който е решил твърдо да ги спечели“, каза той.

Кметът на община Костинброд - г-н Трайко Младенов поднесе подарък на Военно формирование 34 420 - Костинброд и пожела на всички военнослужещи здраве и професионални успехи.

„През всичките тези години от своето съществуване до днес, военно формирование 34 420 – Костинброд измина дълъг път на развитие, промени и реорганизации. Пред вас са стояли и продължават да стоят трудни и отговорни задачи, които изпълнявате с чест, благодарение на високите си професионални и волеви качества. Приемете нашите искрени благодарности за коректното и професионално партньорство с община Костинброд. Благодарим на всички военни, които се включват всеотдайно в честването на Националните празници на Република България в община Костинброд. Заедно вървим напред към изграждането на една силна България, част от обединена Европа и част от Северноатлантическия алианс. Бъдете все така пример за безкористен патриотизъм и отдаденост към служба!“, каза г-н Младенов.

Председателят на Общински съвет – Костинброд също поднесе своите благодарности и признателност към военнослужещите на територията на Община Костинброд.

Военното формирование на практика охранява почти една втора от територията на страната. Комплексът разполага с имитационна апаратура, която затваря почти 100% цикъла на бойна подготовка. Групата дивизиони редовно е привличана за участие в почти всички национални и международни учения на ВВС.

След тържествен молебен по случай годишнината с различни наградни знаци бяха отличени офицери и сержанти от военното формирование. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов удостои с награден знак „За отлична служба“ II степен командира на дивизиона подполковник Благовест Николов.

EspressoNews