Второ място на финала и любовта на публиката спечели Олег Димов на тазгодишното издание на Lesefüchse

1730 преглеждания

Ученикът представи България и ЧНГ "Ерих Кестнер" в германската столица Берлин

Достойно представяне на финала на международното литературно ученическо състезание Lesefüchse (Четящите) направи единадесетокласникът от Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“ Олег Димов. При оспорвана конкуренция той бе основният претендент за първото място в надпреварата.

Олег заслужи правото да представи училището и страната на финала в германската столица Берлин, след като завоюва безапелационна победа на полуфиналите на национално ниво, които се проведоха през месец май в Пловдив.

От 14 до 20 септември ученикът, придружен от преподавателя му по немски език Жана Калоянова, премина през още един – международен полуфинален етап и след съревнование с още 13 ученици от страни от Средна и Източна Европа, спечели правото да участва на финала. До там достигнаха представителите на общо пет държави.

Участниците трябваше да се подготвят за дебати върху четири книги. Произведенията разказваха за пътя към зрелостта и приятелството, за актуални теми като миграцията. Младежите се занимаваха с въпроси на нашето време, изразяваха своите мнения и дискутираха едни с други. При тези оживени дебати Олег успя да стигне до борба за първото място, благодарение на своите адекватни обосновки и добро познаване на текстовете. Въпреки че участничката от Румъния бе избрана за победител, Олег представи своите възгледи открито и уверено, на много високо езиково ниво, което му спечели голямото признание на публиката. Така България и ЧНГ „Ерих Кестнер“ заеха почетното второ място сред най-добрите.

Културната програма на тази финална седмица също бе богата. Участниците посетиха сградата на Райхстага, музея „Футуриум“, музея „Пергамон“, мемориала „Берлинска стена“. Те проведоха разговор във Външното министерство на ФРГ с г-н Кийслер, ръководител на отдела за немски език като чужд и международната училищна мрежа „PASCH“. На пътуване по река Шпрее участниците се насладиха на красотата на Берлин.

Младежите имаха също възможността да обменят мисли, да разберат повече за училищата и училищните системи в различните страни и да завързват нови приятелства. Със сигурност състезанието ще се превърне в незабравим спомен както за Олег, така и за останалите участници.

EspressoNews
Източник: ЧНУ "Ерих Кестнер"