Във Враца откриха Център за настаняване от семеен тип за деца

1840 преглеждания

Заместник-министър Русинова: „Враца е еталон за община, предоставяща всички видове социални услуги“

„Само една година след символичната първа копка на Центъра за настаняване от семеен тип, присъстваме и на неговото официално откриване. Скоро тук ще живеят деца, лишени от родителска грижа, които ще срещат подкрепата на живущите в квартала. Именно подобни проекти не само във Враца, но в цялата страна, направиха деинституционализацията една от най-успешните реформи в социалната сфера в България. Подобен тип социални услуги предоставят възможност на потребителите за развитие и приобщаване към обществото. За последните няколко години, Враца се превърна в еталон сред общините, предоставяйки всички видове социални услуги. Вярвам, че с общите ни усилия ще продължим да надграждаме постигнатото.“,каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова преди официалното откриване на Центъра за настаняване от семеен тип.

Приветствие към присъстващите отправи и кметът Калин Каменов, който заяви, че проектите в социалната сфера във Враца ще продължат, за да може децата, лишени от родителска грижа да израстват в нормална среда, близка до семейната. „Радостен съм, че само за една година, промяната в разбиранията на живущите в квартала е голяма и нашите съграждани ще подкрепят дванадесетте деца, които ще бъдат настанени в услугата. Именно нашето отношение към подрастващите е атестат за развитието ни като общество. След като обучим екипа от специалисти и настаним потребителите в Центъра целият квартал ще бъде една общност. С действията ни и ангажираността ни към хората в нужда, ще изпълним със смисъл тази толкова хубава дума – „заедно“. За нас, социалните услуги не са просто работа, която трябва да свършим и отчетем, те са кауза, която е невъзможна за реализация без подкрепата на цялото общество. Вярвам, че Враца ще бъде добрият пример за пореден път!“, каза още Каменов и допълни, че към момента има подадено проектно предложение за обезпечаване работата на Центъра за настаняване от семеен тип, в рамките на което ще бъдат обучени специалисти, които ще работят с потребителите на услугата.

На събитието присъства и евродепутатът Андрей Новаков, който заяви, че реализираният проект не е фокусиран само в сферата на социалните услуги, но и допринася за облагородяването на целия квартал, тъй като в момента се изгражда вертикална планировка и нова детска площадка.

Програмата продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

На събитието присъстваха още: народният представител Красен Кръстев, заместник областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общинския съвет - Нели Стоянова, общински съветници, представители на институции и граждани.

Изграждането на Център за настаняване от семеен тип се осъществява по проект на Община Враца - „Нова възможност за деца и младежи в Община Враца- Проект 1” по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година. Стойността на проекта е 815 049 лв.

По проекта се извърши също и реконструкция и ремонт на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст и и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст.

В рамките на посещението заместник-министър Зорница Русинова посети и ЦНСТ 1 за деца и младежи с увреждания. Услугата е изградена със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и функционира от 1 декември 2014 г. Центърът е с капацитет 14 деца и младежи, които нямат възможност да бъдат отглеждани в семействата си.

EspressoNews

Снимки: Община Враца