Георги Димов: Децата, които не попадат в обхвата на задължителната предучилищна и училищна възраст, не могат да бъдат превозвани с безплатния транспорт

901 преглеждания

"Ако назад в годините, някой за своя сметка и на своя отговорност си е позволявал да превозва деца, извън задължителната по закон възраст, това се е случвало без мое знание или съгласие"

Кметът на община Божурище, Георги Димов, публикува съобщение в официалния си профил във Фейсбук, насочено към родители, учители и ученици от общината, във връзка с безплатния транспорт за деца и ученици:

"Както по-рано Ви информирах, вече имаме сключен договор с нова фирма превозвач за децата и учениците. Безплатният транспорт се осигурява със средства от държавния бюджет на основание Закона за предучилищното и училищното образование и прилежащи Наредби за транспорта. Законът гласи, че за децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст, се осигурява транспорт до най-близката детска градина или най-близкото училище.
 
Обществената поръчка, която общинска администрация обявява, е на база закона и ние сме длъжни да се съобразим с изискванията и критериите, залегнали в него. Поради тази причина, децата и учениците, които не попадат в обхвата на задължителната предучилищна и училищна възраст, не могат да бъдат превозвани с осигурения транспорт.
 
Ако назад в годините, някой за своя сметка и на своя отговорност си е позволявал да превозва деца, извън задължителната по закон възраст, това се е случвало без мое знание или съгласие! Не е редно, опасно е и незаконосъобразно! И нито аз, нито настоящата фирма превозвач, сме склонни да нарушаваме закона и да излагаме на риск себе си и нашите деца! Тяхното здраве и сигурност са на първо място!"
 
Кметът показа и снимки на бусовете, с които фирмата превозвач спечелила процедурата ще превозва децата и учениците:
 
"Четири от тях са категория ЕВРО 6, един е категория ЕВРО 5 и един категория ЕВРО 4. Отговарят на всички стандарти за безопасност и сигурност, както и на противоепидемичните мерки в настоящите условия. Правим и невъзможното да подобрим условията на живот в Община Божурище.", пояснява Димов.
 
Източник и снимки: Официален Фейсбук профил Георги Димов

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук