Гергана Раковска: „Създадохме платформа, даваща възможност на учениците да „се разходят“ из днешните работни места, без да се налага да напускат домовете си“

1874 преглеждания

Интервю на Диана Андреева, ученичка в Първа частна математическа гимназия, гр. София

Ежедневно в живота си сме изправени пред най-различни дилеми: Какво да обядвам днес? Как да се облека? Да се запиша ли на курс по народни танци? Тези избори, макар и да ни предизвикват главоболия, рядко имат значими последствия. Но понякога заставаме на важен житейски кръстопът и трябва да вземем решение, което ще се отрази на живота ни през следващите години. Точно такъв е случаят с образованието. То е ключов фактор от развитието на всеки човек - полага основите в знанията и поведението ни, дава възможност за откриване на интереси и заложби. Но към кого да се обърнем, в случай, че не можем да изберем в коя сфера да продължим обучението си, каква специалност да следваме или къде да се насочим след седми клас.

Гергана Раковска и нейният екип от Фондация на бизнеса за образованието помага на подобни „объркани души“ вече повече от 15 години. Зад гърба си те имат редица проекти, а последната им социална инициатива -  „Виж професиите“, създадена по време на пандемията от COVID-19, цели не само да ориентира младите хора в професионален план, но и да им представи атмосферата в работна среда. Повече за платформата и смисъла на кариерното ориентиране ми разказа Гергана Раковска в това кратко интервю.

Разкажете ми за Вашия проект „Виж професиите“. Какво Ви мотивира да създадете тази платформа?

„Виж професиите“ е „кариерен лексикон“. Освен, че подпомага професионалното ориентиране на младежите за откриване на подходящи възможности и описания на различни професии, им дава възможност да се запознаят виртуално със специалисти от различни сфери, както и да разгледат задълженията им на работното място. Посещенията на компании и срещи със специалисти се организират трудно и рядко, особено в сегашните условия. Децата взимат важни решения под чуждо влияние, а това води до неудовлетворение в бъдеще. Затова създадохме тази платформа, която дава възможност на учениците да преценят дали дадена работа им допада или е по-добре да се пренасочат към друга област.

По-рано казахте, че основното предимство на платформата е кариерния лексикон. Разкажете ми малко повече за него.

Ние се занимаваме с кариерно ориентиране повече от 15 години във Фондация на бизнеса за образованието. Обучаваме кариерни консултанти, които работят в над 200 кариерни центъра към общините, университетите, Агенция по заетост и в частния сектор, но основната ни мисия е да създаваме различни тестове и игри за кариерно ориентиране. Напоследък работим много в сферата на геймифицираните виртуални платформи, които чрез игрови сценарии помагат на младите хора да развиват кариерни умения и да взимат решения за професионалното си развитие. Платформата „Виж професиите“ е изградена по-друг начин, а именно чрез структуриран въпросник (кариерен лексикон), който се попълва от професионалистите и младите хора и позволява да покажем на младежите онези профили, с които те имат най-много общи нагласи и интереси.

Защо смятате, че платформата ще е полезна за младежите?

Поканихме хора, работещи в различни сфери, да представят своята кариера под формата на текст или видео обръщение. По този начин даваме възможност на младежите да усетят атмосферата на реалната работна среда, да получат актуална информация и полезни съвети „от първа ръка“ и да се ориентират дали тази работа е подходяща за тях. Платформата включва над 50 статии  с описания на разнообразни професии, полезни съвети и инструменти за кариерно ориентиране, както и над 400 видеоклипа - интервюта с професионалисти, събрани в тематични плейлисти в YouTube канала на инициативата.

Темата на това интервюто е Силата да правиш добро. По какъв начин Вашата платформа прави добро?

Стартирахме Виж професиите през 2020 година със символична финансова подкрепа, набрана чрез кампанията „Избери, за да помогнеш“ и значителен доброволен ресурс от наша страна. Създадохме платформа, даваща възможност на учениците да „се разходят“ из днешните работни места, без да се налага да напускат домовете си - всичко се случва онлайн. Този проект е част от цялостната ни концепция да реализираме редица социални инициативи за подкрепа на младите хора и тяхното кариерно развитие. Всички инструменти за кариерно ориентиране, и в частност Виж професиите, които сме реализирали през последните 15 години са абсолютно безплатни и със свободен достъп с цел да бъдат от полза на децата - това е нашият начин да правим добро.

Какъв съвет бихте дали на нас подрастващите относно избора на професия? Как да сме сигурни, че сме взели правилното решение?

Един от най-смислените съвети, който мога да дам на младите хора, е да изграждат различни умения от най-ранна възраст чрез участие в извънкласни дейности и проекти. Децата трябва да не се ограничават да опитват възможно най-много неща, за да открият интересите си и да започнат да се развиват в дадените области. Винаги им препоръчвам да не се влияят от тенденциите и чуждото мнение, а да следват мечтите си.

Никога не можете да бъдете сигурни, че конкретна професия е перфектният за вас избор, но ако не се чувствате удовлетворени, можете да се пренасочите. Работата трябва да ви създава удоволствие, защото именно това ще ви дава сила да правите добро по някакъв начин.

Материалът е изготвен от Диана Андреева, ученичка в Първа чатна математическа гимназия, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук