Година преди тежката катастрофа Община Своге е сигнализирала ресорните институции за опасния път

1205 преглеждания

Изпратен е констативен протокол с предписание за незабавен ремонт

АПИ е стопанинът на пътя край Своге, на който през лятото в тежка катастрофа загинаха 20 души. За неговото състояние Пътната агенция е получила констативен протокол с предписания за незабавен ремонт още през пролетта на миналата година. Това обяви в събота в ефира на btv депутатът Елена Йончева.

Темата коментира и днес пред медията заместник-кметът на община Своге инж. Валентин Михайлов, който потвърди информацията и допълни, че протоколът за проблемите на участъка е изготвен след тежък инцидент, отнел живот през месец май 2017 г., и е изпратен до всички ресорни институции своевременно. Това е станало по искане на министъра на регионалното развитие и на Инспектората на министерството на регионалното развитие, заяви още заместник-кметът на Своге. По думите на Михайлов АПИ е органът, който с експертите си трябва да разпореди предприемането на мерки вследствие на констативния протокол.

Според цитираните от Йончева данни от документа, в него ясно е посочено износване на горния слой на асфалта и лошо сцепление, както и рисков завой с голям вираж, именно в участъка на катастрофата. В изпратеното до АПИ пише още, че предписанието е задължително, а срокът за изпълнение – „незабавно“, допълни депутатът и подчерта, че констативният протокол е изпратен на прокуратурата.

От интервюто на инж. Михайлов днес стана ясно, че кметът на Своге е разпоредил със заповед съвместната проверка на участъка след инцидента през 2017 г. в комисията са взели участие представители на КАТ – Своге и Областното пътно управление.

Заместник-кметът на Своге допълни още, че пътните условия в района на Искърското дефиле се влошават през последната година заради ремонти на алтернативните маршрути и пускането на тежкотоварния трафик по трасето.  

Валентин Михайлов призова да се обръща по-голямо внимание на подобни сигнали от граждани и констативни протоколи, защото те идват от хората на място, които познават най-добре пътя. Той подчерта, че Община Своге винаги е била съпричастна с подобни проблеми и нейна практика е да предприема своевременни и адекватни действия за решаването им. Такъв е и примера с отводняването на опасен скат в района на с. Владо Тричков, което от местната администрация са направили наскоро, за да се намалят предпоставките за възникване на ПТП.

EspressoNews