Градоначалниците на Сливница, Костинброд и Божурище грабнаха отличия „Кмет на годината“ за 2018 г.

4105 преглеждания

Добро представяне на Софийска област в престижния конкурс

Георги Димов, Трайко Младенов и Васко Стоилков бяха отличени в престижния конкурс „Кмет на годината“, организиран за шести пореден път от Портала на българските общини Кмета.бг. Призовете бяха връчени на специална церемония в НДК.

Кметът на Божурище спечели отличието за малка община в категория „Инвестиции и работни места“. В същата категория, за средна община, бе награден и още един кмет от Софийска област – този на Ботевград, Иван Гавалюгов. Кметът на Сливница пък стана „Кмет на годината“ в категория „Паркове и екотранспорт“ – отново сред малките общини.

Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, спечели надпреварата сред малките общини в категория „Иновации в образование“.

Софийска област се представи достойно и в категория „Smart City”, в която приза за малка община спечели кметът на Правец Румен Гунински.

Големите награди „Кмет на годината“ получиха градоначалниците на Русе Пламен Стоилов (голяма община), на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев (средна община) и поредният представител на Софийска област – кметът на Челопеч инж. Алекси Кесяков (малка община).

Призове „Кмет на гражданите” грабнаха Диана Овчарова от Ивайловград (малка община), Николай Мелемов от Смолян (средна община) и Атанас Камбитов от Благоевград (голяма община).

Печелившите по традиция бяха избрани с гласуване на граждани в онлайн платформата на конкурса. За „Кмет на годината“ 2018 своите предпочитания дадоха общо 646 900 души.

„Днес започвам поста си тук, като благодаря на всички Ви!
Благодаря на Вас - моите съграждани, които гласувахте доверието си за мен през последните три години и най-вече за Вашия глас в конкурса – „Кмет на годината“ в категория "Инвестиции и работни места".
Победихме, благодарение на Вашия глас. Това е една много ценна награда за мен, защото положих много усилия и упорит труд, за да стигна до нея. Гордо заявявам, че община Божурище е с една от най-ниските стойности на безработица в София област, едва 2%. Индустриална зона София - Божурище се разраства с всеки изминал ден, на нейна територия са позиционирани редица големи фирми - над 40, които съответно я правят и най-големият работодател на нашата територия. Старая се да привличаме нови инвеститори, като винаги държа фирмите да набират и работят с професионалисти от нашата община. Всичко това ще продължи, продължавам с добрите практики, политики и взаимоотношения с бизнеса. За да вървим в проспериращата посока, трябва да работим заедно, единствено и само в името на благото!“
, написа във Фейсбук профила си кметът на Божурище Георги Димов.

„Благодарим на всички гласували! Това е едно голямо признание за нашата община!“, написаха от местната администрация на Костинброд в социалната мрежа и допълниха, че това е второто отличие, което печелят Трайко Младенов и общината.

Сред официалните гости на церемонията бе европейският комисар за цифрово общество Мария Габриел. Специално видео обръщение към присъстващите пък направи Антонио Таяни, председател на Европейския парламент.

Ето и списък с всички наградени в конкурса „Кмет на годината“ 2018:

Категория „Ин витро програми”:

Малка община - д-р Димитър Стефанов, Тутракан

Средна община - Донка Михайлова, Троян

Голяма община - инж. Даниел Панов, Велико Търново

Категория „Спорт и младежки политики”

Малка община  - Нина Ставрева, Каварна

Средна община – д-р Иван Иванов, Севлиево

Голяма община - Иван Портних, Варна

Категория „Инвестиции и работни места”

Малка община - Георги Димов, Божурище

Средна община - Иван Гавалюгов, Ботевград

Голяма община - Георг Спартански, Плевен

Категория „Туризъм, култура, фестивали и традиции”                                

Малка община - Георги Икономов, Банско

Средна община - инж. Методи Чимев, Дупница

Голяма община - Галина Стоянова, Казанлък

Категория „Видеонаблюдение и сигурност”

Малка община - Ивайло Камаджиев, Нови пазар

Средна община - Иван Алексиев, Поморие

Голяма община - Калин Каменов, Враца

Категория „Паркове и екотранспорт”

Малка община - Васко Стоилков, Сливница

Средна община - Георги Мараджиев, Стамболийски

Голяма община - Йорданка Фандъкова, София

Категория „Иновации в образование”

Малка община - Трайко Младенов, Костинброд

Средна община - Красимир Герчев, Разлог

Голяма община - Димитър Николов, Бургас

Категория „Smart City”

Малка община - Румен Гунински, Правец

Средна община - Никола Белишки, Панагюрище

Голяма община - Живко Тодоров, Стара Загора

Гергана Паси от Дигитална национална коалиция връчи специална награда за „Дигитално училище” на Павлин Петков - директор на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна и на кмета на града Иван Портних.

Снимки: Фейсбук
EspressoNews