ДЦРДУ и ЦОП Прояна в Костинброд отбелязаха Деня на християнското семейство

1059 преглеждания

С пресъздаване на обичай и беседа

Дневният център за работа с деца на улицата и Центърът за обществена подкрепа “Промяна” в Костинброд отбелязаха Деня на християнското семейство.

Децата от Дневния център пресъздадоха няколко празнични обичая, с които се пренесоха в някогашната семейна обител. Етюдът им беше посветен на народното вярване, че ако мома остане неомъжена, то причината е в тъмни сили, с които баячките по онова време са се справяли. Родителите канели на "питка“ и ако в дома си имали застарял ерген, тъй като се считало, че ако обичаят не е спазен, докато е бил дете, няма да се задоми, докато не се изпълни. Пресъздавайки народните обичаи, децата от ДЦРДУ се докоснаха до традициите и духа на още един празник.

В Центъра за обществена подкрепа “Промяна” пък посветиха Въведение Богородично на общуването със среща на тема „Предизвикателствата в общуването с младежи и подрастващи“. Беседата бе водена от представители на фондация “П.У.Л.С.” от град Перник, а в нея участваха гости, практикуващи в различни сфери.

Представителите от фондацията представиха няколко подхода към децата, благодарение на които се създават здравословни семейни отношения в българското семейство и се изграждат нагласи на нулева толерантност към насилието при подрастващите. Последва двучасова дискусия, в която бяха разгледани казуси на деца в риск.

EspressoNews